'Nederland beste land om in op te groeien'

Nederland staat op nummer één als het gaat om geestelijke en lichamelijke gezondheid van kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Unicef onder kinderen tussen de 0 en 18 jaar in de 41 welvarendste landen.

In het onderzoek, waar ook werd gekeken naar sociale vaardigheden, lees- en rekenniveau en schoolprestaties, heeft Nederland de hoogste score. We delen de top drie met Denemarken en Noorwegen. 90 procent van de Nederlandse kinderen is volgens het onderzoek tevreden over het eigen leven.

Toch kan het beter

Volgens het rapport is er nog veel ruimte voor verbetering. Geen enkel land scoort namelijk op alle thema’s hoog. Zo staat Nederland op de negende plek wat lichamelijke gezondheid betreft. “Opgroeien in een welvarend land blijkt geen garantie voor een gelukkig en gezond leven waarbij goed onderwijs vanzelfsprekend is”, aldus Unicef.

Door de jaren heen

Unicef deed een vergelijkbaar onderzoek in 2011 en sindsdien is Nederland er wel op vooruit gegaan. Zo’n 20 jaar geleden stonden we nog op de derde plek wat het algemene welzijn van kinderen betreft. Ongeveer tien jaar later belandde Nederland op de eerste plek, sindsdien hebben we die plek kunnen behouden. 

Welzijn onder 50-plussers

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het welzijn onder 50-plussers in Nederland de afgelopen twee decennia verbeterd is. In de groep 55- tot 65-jarigen zegt in 1997 84 procent geluk te ervaren, in 2018 is dat 89 procent. Bij de 65- tot 75-jarigen is in dezelfde categorie een vergelijkbare stijging te zien.  

Bronnen: Unicefnu.nlCBS