Ouderen vaak slechter af in ziekenhuis

In het februarinummer van Plus Magazine een artikel over de bijkomende gevolgen van ziekenhuisopname voor ouderen. Ernstige gevolgen die verkomen kunnen worden...

Eenderde van de ouderen die in het ziekenhuis belanden, krijgt er daar kwalen bij. Dat is vooral schrijnend, omdat de soms levensgevaarlijke complicaties volgens deskundigen eenvoudig te voorkomen zijn. Dat schrijft Plus Magazine in het februarinummer dat morgen verschijnt.

Sophia de Rooij, geriater (ouderenarts) in het Amsterdams Medisch Centrum deed onderzoek naar de gevolgen van een acute ziekenhuisopname voor ouderen. De Rooij: "Dertig procent van de 65-plussers die acuut worden opgenomen, hebben al een delier of krijgen deze in het ziekenhuis. Dat is een ernstige vorm van verwardheid die vaak met hallucinaties gepaard gaat. De helft van deze patiënten overlijdt binnen drie maanden, twee keer zoveel als in de groep zonder delier." Volgens De Rooij is dat niet nodig, want met een simpele vragenlijst is het risico op delier vooraf in te schatten. Tijdig ingrijpen kan de ernst en de duur van deze kwaal beperken. Andere  complicaties bij ouderen in het ziekenhuis zijn ondervoeding (25%) en doorligwonden (10%). Dit is in theorie vaak te voorkomen, maar het gebeurt niet.  "Er zijn in een ziekenhuis zoveel belangrijke dingen die de artsen en verpleegkundigen moeten doen, dat deze kwesties in de alledaagse drukte verzanden", aldus De Rooij.

Ook Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum pleit deze maand in Plus Magazine voor een betere behandeling van ouderen. "Sommigen zien zeven artsen, krijgen 14 verschillende leefstijladviezen en slikken 12 geneesmiddelen per dag. Dagelijks belanden senioren in het ziekenhuis door verkeerde geneesmiddelencombinaties. Dat is erg, maar veel erger vind ik nog dat een kwart van de medicijnen die in ziekenhuizen worden gestaakt, een half jaar later weer door andere artsen worden voorgeschreven. Geen enkele arts voelt zich verantwoordelijk voor het hele medische pakket van een patiënt."
De politiek lijkt inmiddels doordrongen van dit probleem. Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft 80 miljoen euro uitgetrokken om knelpunten in de medische zorg voor ouderen voor 2012 aan te pakken.

Bron(nen):
  • PM