Papa wordt steeds ouder

Al langer is het bekend dat moeders hun eerste kind op steeds oudere leeftijd krijgen. Het CBS publiceerde gisteren de cijfers voor vaders, ook die worden steeds ouder.

Het aantal tienervaders is verwaarloosbaar klein, in 2006 200 stuks, net zoveel als het aantal 60-plusvaders toen. Deze getallen komen uit een onderzoek dat dagblad Trouw in 2006 heeft laten uitvoeren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam gisteren met vergelijkbare cijfers. Het vaderschap wordt op steeds oudere leeftijd voor het eerst realiteit. Steeds vaker zijn jonge vaders 25-plussers, maar vooral in de leeftijd van 30 tot 39 jaar worden mannen voor het eerst vader. Met een tendens naar de leeftijd van 35- 39 jaar. Het aantal echt oudere vaders nam toe van 550 in1996 naar 1800 in 2006. Vaders waren gemiddeld 34,2 jaar oud, moeders gemiddeld 31,1 jaar bij het eerste kind.

De reden voor het oudere vaderschap ligt volgens het CBS in het feit dat meer vaders een jongere partner hebben, in een deel van de gevallen gaat het om een nieuw gezin. Trouw dacht een jaar geleden dat het oudere vaderschap komt omdat jonge mensen eerst ‘leuke’ dingen willen doen en omdat opleidingstrajecten tegenwoordig steeds langer duren.

Opvallend is dat de kinderen van de oudere vaders hun vader door de toegenomen levensverwachting niet minder lang hoeven te kennen dan de jongere vaders van vroeger: nog 43,4 jaar. Het kind van de jonge vader uit 1975 is gemiddeld 43,9 jaar samen.