Pensioenfondsen krijgen lucht

Vandaag heeft demissionair minister De Krom van Sociale Zaken maatregelen aangekondigd die de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen omhoog helpen. Het gevolg is dat de pensioenfondsen de pensioenen gematigd gaan korten.

De korting op het pensioen zal in april 2013 maximaal 7 procent bedragen en die korting zal ook in april 2014 en april 2015 verder gaan wanneer het pensioenfonds niet aan de 105 procentdekkingsgraad komt aan het einde van dit jaar. Omdat de rekenrente in de maatregelen van demissionair minister De Kort van Sociale Zaken wat omhoog gaat zullen minder fondsen stevig moeten korten. De verwachting van de minister is dat door zijn maatregelen in plaats van 154 pensioenfondsen er nu naar verwachting maar 81 zullen moeten gaan korten waarvan 36 tussen de 5 tot 7 procent.

Met de maatregelen zwakt de minister de berichten over draconische kortingen op het pensioen af en geeft hij de gepensioneerden die geconfronteerd worden met fikse kortingen op hun inkomen de tijd om te wennen aan het lagere inkomen. Fijn is het allemaal niet en met de enorme pensioenkassen in het achterhoofd voelt korten extra beroert.

De Tweede Kamer zal ongetwijfeld over de brief die zij van De Krom hebben ontvangen nog debatteren. Wat daar de uitkomst van zal zijn is nog niet bekend, wel krijgt de nieuwe partij 50Plus haar kans zich waar te maken.

Bron(nen):