Plastic overeenkomst: 20 procent minder plastic in 2025

Getty Images

Het gebruik van plastic zal de komende jaren door het kabinet, bedrijfsleven en milieuorganisaties teruggedrongen worden. Er is afgesproken dat er 20 procent minder plastic gebruikt wordt in 2025. Er zal dan ook alleen nog maar plastic worden gebruikt dat volledig recyclebaar is. Winst volgens sommige partijen, maar andere zijn sceptisch.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft hiervoor een akkoord gesloten met zeventig ondernemingen en milieuorganisaties. Levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieuorganisaties doen mee aan het Plastic Pact. 

De doelstelling is om over zes jaar minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen te recyclen zonder kwaliteitsverlies. In 2025 zal het plastic voor eenmalig gebruik niet volledig uit gerecycled plastic bestaan, maar uit minimaal 35 procent.

“Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis is ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic”, aldus Stientje van Veldhoven.

Minder plastic in het milieu

Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu vindt de brede samenwerking voor het pact winst. Het hele probleem wordt samen opgepakt. De wetgeving blijft volgens haar ook hard nodig om minder plastic in het milieu te krijgen. Vorig jaar is er samen met de verpakkingsindustrie afgesproken dat die de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent gaat verminderen. Als de afspraak niet waar gemaakt kan worden, komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen. Er komen jaarlijks zo’n 50 tot 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval.

Volgens Greenpeace ‘een schijnoplossing’

Het Plastic Pact dat gesloten is over het gebruiken van minder plastic is ‘een schijnoplossing’. Zo luidt de teleurgestelde reactie van Greenpeace op het akkoord. 

Het pact is vooral ‘een efficiëntieslag en kostenbesparende maatregel’, die de groei niet zal tegengaan, aldus Greenpeace.

Niet alle milieuorganisaties betrokken

Er is afgesproken dat er in 2025 een vijfde minder plastic wordt gebruikt en dat alleen nog plastic gebruikt wordt dat volledig recyclebaar is. Milieuorganisaties zoals Greenpeace, Plastic Soup Foundation en Milieudefensie zijn niet bij de totstandkoming van het akkoord betrokken.

Plastic is overal

Niet alleen op verre oceanen drijft plastic door de zee. Ook in onze eigen Waddenzee, het IJsselmeer en de Noordzee en in de Nederlandse grachten en sloten dobberen stukken plastic. Het grootste deel is klein plastic, wat dus zo opgegeten kan worden door dieren. Hiervoor waarschuwt By The Ocean we Unite, een Nederlandse stichting, die door middel van zeiltochten, mensen bewust wil maken van de vervuiling. 

Plastic zelf is niet het probleem, benadrukt marine bioloog Maarten Erich. “Plastic heeft ons veel gebracht. We kunnen niet terug naar een wereld zonder plastic. Maar moet elke komkommer apart worden verpakt? Kunnen we schuursponsjes niet maken van natuurlijke vezels? We hebben een materiaal gemaakt dat ontzettend lang meegaat, maar bijna de helft van al het plastic gebruiken we maar één keer.”
 

Bron 
  • Tros Radar