Potjes in de glasbak: schoonmaken of niet?

De een zet zijn lege flessen of potjes in de vaatwasser, de ander doet er niets mee en gooit ze gelijk de glasbak in. Iedereen doet dus wat anders en heeft er zijn/haar mening over, maar wat is wel het beste om te doen?

Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.

Glas is een goed te recyclen afvalstroom, het kan namelijk eenvoudig worden omgesmolten en opnieuw gebruikt. Daarom is het – met het oog op recycling - erg belangrijk dat glas in de glasbak terechtkomt. Soms kann dat lastig zijn: dat potje met een restje beschimmelde appelmoes maakt je liever niet meer open. Strikt genomen hoeft dat ook niet, maar is het wel beter?

Het beste is om de potjes net na gebruik even om te spoelen. Alles door de vaatwasser laten reinigen kan, maar is niet nodig. Veel moderne glasverwerkers werken namelijk zo, dat een deel van de vieze resten er automatisch uitgehaald wordt. Het glas wordt dan verwarmd en hierbij wordt het meeste organische materiaal verbrand. Echter, als er te veel materiaal is kost dat meer, dus het is beter als u de potjes omgespoeld inlevert – brandschoon is niet nodig.

Een volle pot is natuurlijk niet goed, want hier wordt al het andere glas in de glasverwerkers ook vies van. Het kost dan dus meer tijd en energie om alles te reinigen, wat juist nadelig is voor het milieu.