Stroomhalsbanden vanaf 2020 verboden bij honden

Getty Images

Honden trainen of in het gareel houden door ze via een halsband een schok te geven, zit er vanaf volgend jaar niet meer in. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schrijft aan de Tweede Kamer dat zij het gebruik van stroomhalsbanden bij honden gaat verbieden. Ze wil dat het verbod op 1 juli 2020 ingaat.

Het is gebleken dat de stroomhalsband “behoorlijk leed veroorzaakt” bij de hond. Eigenlijk had ze met strengere regels willen komen, maar door een nieuw wetenschappelijk onderzoek zegt ze toch met een totaalverbod te komen.
Ze worden onder andere gebruikt door defensie en politie om speurhonden te trainen. Defensie is er inmiddels mee gestopt, maar de politie zal nog doorgaan bij een beperkte groep honden. Uiteindelijk zal ook de politie helemaal afstappen van de stroomhalsband.

Stressvol

Hondenkenner Martin Gaus is erg blij dat stroomhalsbanden straks verboden zijn. “Als een hond niet alleen thuis kan zijn, of bijvoorbeeld trekt aan de lijn, wil een eigenaar dat afleren. Maar als het dier niet alleen kan zijn, heeft hij stress. Als je hem met een stroomstoot gaat behandelen, krijgt hij nog meer stress, dan maak je hem doodongelukkig”, zegt hij.

Voorstander van een totaalverbod is Gaus niet. Hij vindt dat in specifieke gevallen de banden wel een uitkomst kunnen zijn, bijvoorbeeld voor het trainen van honden in de jacht. Dit moet wel gebeuren door experts, zegt hij. “Maar in de winkel aan de consumenten verkopen, nee dat is echt een taboe.”

Doorgefokte designerkat

Ook gaat minister Schouten optreden tegen misstanden bij het doorfokken van raskatten. “Het creëren van nieuwe rassen voor het plezier van de mens, zonder inachtneming van de consequenties voor het dier, toont mijns inziens geen respect voor de integriteit, het welzijn en de gezondheid van het dier”, schrijft ze.

De Bambino Sphynx is een voorbeeld van een kattenras waarbij het veel misgaat. Doordat dit soort zo vaak wordt doorgefokt heeft het dier te korte pootjes en ontbreken er snorharen, waardoor ze zich niet kunnen oriënteren. Een kwart van de dieren zou al sterven in de baarmoeder.

Er komt geen totaalverbod op de verkoop van het kattenras. Het zou te ingewikkeld zijn om zo’n verbod te handhaven, aldus de minister. Er komen wel strengere criteria waar fokkers aan moeten voldoen. Foute fokkers kunnen worden aangepakt met waarschuwingen en boetes. 

Bron 
  • NOS