SVB ontdekt 8,1 miljoen aan fraude

De Sociale VerzekeringsBank (SVB) heeft in 2007 voor 8,1 miljoen aan fraude opgespoord, dat is een half miljoen meer dan 2006. Fraude komt vaak aan het licht door klikkende burgers.

De SVB verzorgt de uitkeringen voor de AOW, de ANW en de kinderbijslag. Dagblad Trouw publiceerde vanmorgen het nieuws dat van die uitkeringen in 2007 8,1 miljoen aan fraude was opgespoord. Dat klinkt als veel, maar op een bedrag van 24,2 miljard aan AOW en 1,4 miljard aan ANW (cijfers 2006) is het bescheiden. Veel fraude wordt opgespoord door mensen die klikken over anderen. Er is geen speciale SVB/kliklijn, maar mensen sturen brieven en telefoneren spontaan, volgens de SVB.

 

Fraude met de ANW en de AOW komt het meeste voor bij mensen die niet opgeven dat zij samenwonen. In het geval van samenwonen wordt de Anw gestopt en de AOW/uitkering per persoon wordt lager. Om fraude te ontmaskeren doet de SVB huisbezoeken. Die hoeven zij na een gerechtelijke uitspraak vorig jaar niet eerst aankondigen, wel mogen de bewoners de SVB weigeren binnen te laten en moet de SVB/controleur zich legitimeren.