Testament steeds duurder

Het wordt steeds duurder om een testament of verklaring van erfrecht op te laten maken. De tarieven voor onroerendgoedtransacties dalen echter. Dit heeft de staatssecretaris van Justitie mevrouw Albayrak laten weten.

Zij heeft die wijsheid uit de rapportage van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Dit rapport heft zij dinsdag naar de Tweede kamer gezonden. Het stijgen van de kosten in de familiepraktijk past in de trend die zich heeft ingezet nadat de notaristarieven zijn vrijgelaten. Uit het onderzoek blijkt ook dat de zogenaamde prijsvechters onder de notarissen niet meer fouten maken dan andere notarissen. Wel zal de staatssecretaris met voorstellen komen om de integriteit in het notariaat te versterken. Dit lijkt vooral nodig bij de hypotheken en de overdracht van onroerend goed nodig blijkt uit onderzoek.

Hoeveel de tarieven gestegen zijn, dan wel gedaald zijn vermeld het onderzoek niet. Voor een gunstig tarief blijft het nodig om eerst bij verschillende notarissen de prijzen op te vragen, of kijk eens op www.degoedkoopstenotaris.nl