Verlaging pensioen uitgesteld

In alle plannen om de crisis te bezweren die het kabinet gisteren presenteerde zit er een die voor gepensioneerden van belang is. Er hoeft volgens dit plan niet eerder op pensioenen gekort te worden dan in 2012.

Eind februari dit jaar presenteerde minister Donner van Sociale Zaken het plan dat pensioenfondsen meer ruimte moest geven zich te herstellen, Ze mochten er vijf in plaats van drie jaar over gaan doen om weer tenminste de wettelijke dekkingsgraad van 105 procent te hebben. Ieder jaar zou er gemeten worden en zat een pensioenfonds volgens dit eerste plan niet goed op de lijn van herstel dan zouden extra maatregelen genomen moeten worden. In de praktijk betekend dit waarschijnlijk korten op de hoogte van pensioenuitkeringen. Naar alle waarschijnlijkheid moeten sommige pensioenfondsen tot die extreme maatregel overgaan waardoor medio 2010 de eerste pensioenen naar beneden zouden gaan.

Het kabinet heeft in haar plannen nu besloten dat op de pensioen niet eerder gekort hoeft te worden dan na 1 januari 2012. Door de periode van herstel te verlengen en minder snel naar het wapen van korten te hoeven grijpen is er meer rust voor de ontvangers van pensioenen. Er is echter een valkuil ingebouwd. Mocht De Nederlandse Bank vinden dat het herstel van een pensioenfonds niet snel genoeg gaat dan mag zij het pensioenfonds toch dwingen extra maatregelen te nemen.

De mogelijkheden die de pensioenfondsen hebben om hun dekkingsgraad te verbeteren zijn: premieverhoging, versobering voorwaarden (waaronder het nabestaandenpensioen), achterwege laten van prijsindexatie en verlaging van de uitkeringen. Voor de dekkingsgraad is een pensioenfonds ook afhankelijk van de beurskoersen en de rekenrente. De rekenrente is zal nog wel even laag blijven, maar de koersen lijken zich alweer wat te herstellen wat de hoop geeft dat rigoureuze maatregelen achterwege kunnen blijven.