Verschillen babyboomer en generatie X helemaal niet zo groot

Getty Images

Volgens jongere generaties hebben babyboomers (geboren tussen 1945 en 1955) het heel wat beter dan zij. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maakt een eind aan deze mythe. Sterker nog: wanneer we kijken naar hun hele leven, zijn het juist de babyboomers die het minst van de verzorgingsstaat profiteren.

SCP-onderzoeker Jos de Haan onderzocht de kansen en belemmeringen van de verschillende generaties. Hij kwam tot de conclusie dat de mensen die zijn geboren tussen 1960 en 1990 (generatie X en de oudste leden van generatie Y, ook wel bekend als de millenials) relatief het meest profiteren van het overheidsbeleid, en niet de babyboomers.

Studiefinanciering en huursubsidie

Dat juist de generaties van geboortejaren tussen 1960-1990 het meest van allerhande overheidsmaatregelen profiteert, heeft vooral te maken met studiekosten en huursubsidie. In de tijd dat personen geboren in deze periode gingen studeren, kon het qua studiefinanciering niet op. Daarnaast was het stelsel van huursubsidie heel wat gunstiger dan in de periode daarvoor of daarna.

Hypotheekrenteaftrek

Op de woningmarkt zijn veel babyboomers wel wat beter af, al vindt De Haan dat ook hier nuancering op zijn plaats is. ‘Ouderen konden vaak goedkoop een huis kopen en ze hebben lang van de hypotheekrente kunnen profiteren. Maar de generaties na hen hebben daar hooguit wat minder van kunnen profiteren. De verschillen zijn niet zo scherp.’

Pensioen

Nog een punt dat jongere generaties vaak aanhalen, is het pensioen. Ook die discussie verdient nuancering, stelt het SCP. Het klopt dat de oudedagvoorziening van jongeren niet meer zo ruim zal zijn, zij moeten tenslotte zelf de meeste risico’s voor hun pensioensparen dragen. Maar… de werkenden en gepensioneerden van nu hebben te maken met de tegenvallende rendementen van pensioenfondsen – tegenvallers die ze zelf moeten opvangen. Ook hier is het verschil dus minder groot dan menig jongere denkt.

Druk op jeugd neemt toe

Tegelijkertijd zijn er wel degelijk zaken waar de jongeren van nu terecht over klagen. Ze gaan later het huis uit, krijgen later een vaste baan en beginnen ook later aan een gezin. Ook leren meer jongeren langer door dan de generatie van hun ouders. Het SCP stelt dan ook dat de huidige jeugd onder grote druk staat, en vaak al vanaf de basisschool. Diploma’s zijn belangrijker dan ooit en omdat de basisbeurs is afgeschaft, kun je maar beter meteen de juiste school- en studiekeuze maken.

Schipperen tussen studie en inkomen

De jongere die nu wil studeren, moet daar geld voor lenen en zit na zijn studie met een enorme studieschuld. Dat heeft onder meer consequenties voor zijn kansen op de woningmarkt. Wil hij zijn studieschuld laag houden, dan moet hij continu schipperen tussen zijn studie en zijn bijbaantjes. Daar komt nog bij dat de universiteiten en hogescholen steeds meer en steeds hogere eisen stellen aan hun studenten. Onderzoek van de landelijke studentenvakbond liet onlangs al zien dat 34,6 procent van de studenten een verhoogde kans op een burn-out heeft. Voor de werkende bevolking ligt dat percentage op 14.6.

Leganda generaties:

 

Bron:
Parool.nl

Auteur