We geven meer geld aan goede doelen

Nederlanders geven steeds meer geld aan goede doelen: ruim 85 procent van de huishoudens doet aan liefdadigheid. Wel gaat het om een steeds kleiner deel van ons inkomen.

Het bedrag dat we aan goede doelen geven, stijgt al jaren. Cijfers van het CBS laten zien dat een huishouden in de jaren '90 gemiddeld zo'n 250 euro aan goede doelen gaf. Inmiddels is dat in de laatste jaren opgelopen naar ongeveer 400 euro per huishouden. We doneren het liefst aan de kerk, internationale hulp en gezondheidsorganisaties.

Rond de feestdagen

Volgens René Bekkers, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, zijn Nederlanders vooral vrijgevig in november en december. "Dan zijn er ook meer acties", zegt hij. "Organisaties kiezen voor een moment waarop ze denken dat veel mensen bereid zijn om iets te geven. Uit ervaring blijkt dat dat rond de feestdagen is."

Vooral ouderen vrijgevig 

Huishoudens en bedrijven zijn veruit de meest gulle gevers, met respectievelijk 2,6 miljard en 2 miljard. Naarmate we ouder worden, worden we vaak ook vrijgeviger. Jonge huishoudens, waarvan de hoofdkostwinner jonger dan 35 jaar is, geven 0,8 procent van hun uitgaven uit aan goede doelen. In huishoudens waarin de hoofdkostwinner 65 jaar of ouder is, gaat het om 1,6 procent. 

Relatief wel minder

Toch is er ook een andere kant van het verhaal. Het gemiddelde inkomen in Nederland is in al die jaren flink gestegen. Hoewel we meer geld geven aan goede doelen; het gaat wel om een steeds kleiner deel van ons inkomen. Gaven Nederlanders in 1999 nog bijna één procent van het bruto binnenlands product uit aan goede doelen, in 2015 was dat driekwart procent.

Volgens Bekkers komt dat door vooral door de ontkerkelijking in ons land: "Kerkelijke Nederlanders, met name protestanten, zijn de afgelopen twintig jaar hogere bedragen aan goede doelen gaan geven. Maar die groep wordt steeds kleiner."

Bron(nen):

22 Comments

Door Julienne Vermeulen (niet gecontroleerd) op vr, 20-3-2020 - 16:53

Ik ben benieuwd of er ook mensen zijn die aan de senioren denken. Momenteel zijn hun het kwetsbaarst. Er zijn zelfs mensen die voedseltekort hebben. Dit is mede door de voedselbanken die te kort aan voorraad en vrijwilligers schieten. Dus graag wil ik jullie vragen om de volgende crowdfunding te helpen: https://getfunded.nl/campagne/9661-voedselpakket-noodhulp-ouderen-en-men...

Door Fer P (niet gecontroleerd) op di, 9-1-2018 - 19:39

Na vele miljoenen verslindende reclame gaat het niet meer over de "goede Doelen"maar alleen om de prijzen. Helaas zie ik steeds meer "bekende Nederlanders" geld opslurpen deze loterijen te promoten. Dit riekt naar terreur. Het begint er op te lijken dat voor promoting vele miljoenen nodig zijn. Hierdoor missen vele o.a. kinderen in deze wereld kansen op een menswaardig bestaan. Vergeet niet dat van elke 15 euro er zeker 5 blijft hangen voor een reeds goed lopende en gesmeerde Heb geen behoefte aan nog meer Caston's, Jolings, Humberto's, Tensens, van Dammers, etc; die dagelijks mijn TV, Krant, Computer vervuilen. Einde jaar was belachlijk en het jaar is nauwelijks begonnen of weer twee pagina's grootte advertentie. Kosten 20 mille? Geld bestemd voor ... vul zelf maar in sorry meer inkomsten te genereren voor de eigen organisatie.. Deze bekenden doen het niet voor een redelijk tarief. Als van elk verkocht lot 80% voor een een goed doel bestemd zou zijn dan bleef er zelfs voldoende over voor normale promotie activiteiten. Maar ja wij doen allemaal mee met deze gekte en vragen niet om verantwoording. Wij nemen genoegen met prijzengeld dit jaar.....miljoenen. $ tekens in ieders ogen.

Door rini verheijen (niet gecontroleerd) op ma, 8-1-2018 - 16:05

Ik zou zelf meer geven als de directeuren /bestuurders minder zouden beuren Een salaris van honderd duizend is volgens mij genoeg het hoeft geen salaris te zijn van honderd tot tweehonderd duizend euro

Door japie depoepiej... (niet gecontroleerd) op zo, 7-1-2018 - 10:33

ja en er zijn ook mensen die zogenaamd voor de goede doelen geld inzamelen en die het gewoon in hun eigen zakken stoppen {bv voor kinderen in africa en nog voor andere doelen} ik geef niks meer ik heb het zelf gezien dat bij z on actie het geld in broekzak verdwijnt en niet en niet in de collectebus

Door Hans (niet gecontroleerd) op za, 6-1-2018 - 18:16

De opbrengsten voor de goede doelen zouden n.m.m. zeker stijgen als jaarlijks meer en duidlijker opening van zaken gegeven zou worden over inkomsten en uitgaven ook ten aanzien van de vergoedingen aan bestuurders.

Door anutrecht@gmail.com (niet gecontroleerd) op za, 6-1-2018 - 18:01

Ik heb mijn eigen goede doel! Als ik naar de jaarsalarissen kijk van de topmanagers van de zgn. Goede doelen, schrik ik me een hoedje! Meer dan de Premier! Juist veel ouderen ergeren zich hieraan! Wij hebben al jaren geen verhoging gehad van..... Mijn man is 78 en zijn inkomen is in 18 jaar niet omhoog gegaan! En de lasten stijgen! Dan wordt men wel secuur aan aan wie men geeft ! Natuurlijk ben ik ook gevoelig voor al die sneue mensen en dieren!
Dit is geen geklaag van mij maar een constatering! Weg met al die sluikreclame over noodlijdende mensen en dieren, alsof die reclame niets kost! Laat iedereen zelf bepalen waar zijn liefde ligt, bij mens en/of dier! Ik word alleen maar onrustig van al die ellende op de tv! Maar dat zal wel de opzet zijn!
Jammer dat ik na jaren zo ga reageren, er is echt iets mis met die tv! Ik hoef die reclamenetwerken niet in mijn bus van de VriendenLoterij ed .hun onderkomen in grote panden,
Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, dus stichting Hulphond en de Borstkankervereniging draag ik een warm hart toe!....... Ik bepaal dat zelf met mijn Spaanse asylzoekende hond!
Plof met al die salonsocialisten ...
Terug met die fijne kleuterschool waar de kinderen kind mochten zijn , met kleihandjes.....
Kleutergymlessen op muziek! Bah , ik word niet goed van al die Pietpraat over volle klassen, dit even terzijde als 18 jarige voor een klas met 40 kinderen en alles liep gesmeerd.... Weg met al die administratie over elk kind elke dag een verslag .... Zo, dit wil ik ff kwijt , dat lucht op! Haha en vriendelijke groet

Door Fien Koster (niet gecontroleerd) op za, 6-1-2018 - 16:33

Ook ik heb me gestoord aan de zeer hoge salarissen van de bestuurders. Om die reden heb ik zelfs overwogen al mijn jaarlijkse donaties in te trekken. Maar wat schiet ik er mee op: “geven doet leven”.

Door Talsma (niet gecontroleerd) op za, 6-1-2018 - 13:59

Na een eenmalige gift, wordt ik nog een jaar lang belaagd door de organisatie voor meer geld. Ik blijk dan mijn eigen ladtigvallen gefinancierd te hebben en er blijft weinig over voor het doel waar ik voor doneerde. Ik ben daar dus mee gestopt.

Door Willy de Vaal u... (niet gecontroleerd) op za, 6-1-2018 - 13:57

Is één moeilijk gegeven. Hoe verkoop je het om een bijdrage te vragen, als die directeuren, zoveel verdienen.

Door Lodewijk (niet gecontroleerd) op za, 6-1-2018 - 13:52

Ik gaf mn hele leven al royaal aan alle goede doelen. Vanaf dat bekend werd wat er aan de strijkstok bleef hangen geef ik helemaal niets meer. Ik help alleen nog mensen een op een, vorral in vakantielanden waar ik kom. Ik steun in Gambia n gezin en in Griekenland meerdere mensen door rechtstreeks aan hen geld te geven. Dat geeft een ander gevoel als het geven aan die criminele organisaties hier in nederland.