Wie weet raad: alles samendoen, gezellig of niet?

Getty Images

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers. Deze week: een zus die alles samen wil doen...

Alles samen doen, gezellig of niet?

In de meivakantie gaan we altijd een weekje weg met mijn zus en zwager en alle kinderen. Mijn zus eist dat we alles samen doen, een hele week lang. Samen ontbijten, met elkaar wandelen of fietsen, gezamenlijk borrelen, eten en ’s avonds nog een spelletje. Ik vind dat véél te gek en ik merk dat de jongvolwassen kinderen (van haar en mij) er ook in toenemende mate moeite mee hebben. Als je je even terugtrekt, begrijpt ze daar niets van en is ze diep teleurgesteld. Maar op deze manier houden we het niet vol...
Naam en adres bij de redactie bekend

De adviezen van Pluslezers

Eerlijk zeggen
In meer dan veertig jaar zijn mijn vrouw en ik herhaaldelijk op vakantie geweest met mijn broer en schoonzus. We doen dan veel samen, maar laten elkaar ook vrij. Je soms even terugtrekken is geen probleem. Ik denk dat u eerlijk moet zijn tegenover uw zus en moet zeggen dat u de meivakantie als een dwangbuis ervaart en daar ongelukkig van wordt. Als zussen moet je dat toch kunnen zeggen? Als zij daar geen begrip voor kan opbrengen, zou ik stoppen met de gezamenlijke vakanties.
Jan de Vries (63), Leeuwarden

Aparte onderkomens
Vooropgesteld dat jullie naar een park gaan: zoek aparte onderkomens. Ter plaatse kan gekeken worden wie waar zin in heeft. Zo kunnen er steeds andere groepjes zijn die iets ondernemen, maar maak er geen verplichting van. Op deze manier komt iedereen aan zijn trekken en is er ook genoeg privacy.
Linda van Hout (52), Eindhoven

Nieuwe koers
Kies voor uzelf en uw eigen waardigheid en leg uw zus rustig uit dat u vanaf heden alleen met uw eigen gezin de meivakantie gaat doorbrengen. Zonder verwijten, maar gewoon omdat u daar aan toe bent. Refereer aan de leuke momenten die jullie samen hebben gehad, maar zeg dat jullie als gezin voor een nieuwe koers gekozen hebben. Ga niet in discussie en blijf vriendelijk!
Jack Leeger (66), Leusden

Ga niet meer
Naar mijn mening is dit een zus die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Dat geeft haar waarschijnlijk rust, maar op mij komt het heel dwangmatig over. Hoe is het mogelijk dat de ene volwassene denkt dit alles te mogen bepalen voor al die andere (bijna-)volwassenen? Ik zou er niet over piekeren om samen op vakantie te gaan. Ik zou het mezelf, mijn man en kinderen niet aan ­willen doen.
Anny van Gend (69), Boxmeer

Wat vindt u?   

Onze goede vriend drinkt te veel
Ik heb een gezellige vriendenclub. De eerste vrijdag van de maand is onze vaste kroegavond. We weten allemaal maat te houden, op één na. Hij was altijd al een drinkebroer, maar nu wordt hij steevast straalbezopen. Zijn vrouw vertrouwde me laatst toe dat hij ook overdag aan het drinken is geslagen. Onze goede vriend… Ik kan dit niet toestaan. Wat te doen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 15 mei naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Vriend drinkt te veel’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine