Wie weet raad: de hond of mijn kleindochter?

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere pluslezers

Getty Images

Mijn zoon heeft twee kinderen. Mijn dochter heeft geen kinderen, maar wel een hond. Een van de kleindochters (5) is panisch voor honden. Als ze er allemaal zijn, moet de hond dus in de schuur. Mijn dochter is dat beu; haar hond is haar ‘kind’ en hij hoort erbij. Maar mijn zoon zegt: “Als de hond in huis is, komen wij niet meer.” Wat nu?

Beide!

U wilt een band met de kleinkinderen, u wilt ze graag zien. Maar wilt u de hond ook zo graag zien? Een hond is geen kleinkind en niemand kan verwachten dat u met een dier een (familie)band voelt. U moet dus voor uw kleinkinderen kiezen. Uw zoon mag van u verlangen dat zijn kinderen zonder angst bij u op bezoek kunnen komen. Als uw dochter niet accepteert dat de hond dan in de gang moet, kan ze beter met haar hond langskomen als de kleinkinderen er niet zijn.
Alice Lentjes (58), Ruurlo

Kies voor de kleinkinderen

Schaf een bench aan, zet deze in de huiskamer en doe de hond daarin. Of zet hem vast, maar wel bij het gezelschap, niet in de schuur. De ouders kunnen laten zien dat de hond oké is door hem zelf te benaderen en te aaien. Nodig het kind ook uit bij de bench. Kijk naar de televisieprogramma’s van César Millán of koop een boek van hem. Ik was bang voor honden, nu heb ik er zelf een.
Hanny van Oijen (65), Lisse

Kleindochter moet zich aanpassen

Waarom is dat kind zo bang? Is er iets gebeurd? De hond weghouden uit de kamer lost het probleem niet op, maar verergert het juist. Laat de hond aangelijnd in de kamer en ga eens samen de hond uitlaten. Dan went het kind aan de hond en kan het ontdekken dat die helemaal niet eng is. Oma hoeft hier niet te kiezen en ik wens haar veel sterkte!
Yvonne Schmidt (55), Ridderkerk
 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • PlusMagazine