Wie weet raad: hoe maak ik een eind aan die eeuwige kritiek?

Getty Images

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers. Dit keer een zus die keer op keer kritiek levert. Wat zijn de adviezen van Pluslezers?

Hoe maak ik een eind aan die eeuwige kritiek?
Ik hou van mijn zus, maar elke keer als we elkaar zien, krijg ik wagonladingen kritiek over me heen. Waarom praat ik zo hard, waarom blijf ik hangen in die nare baan, waarom… Ik ben totaal leeg als we uit elkaar gaan. Zo gaat het al mijn hele leven. Hoe kan ik dit doorbreken?
Naam en adres bij de redactie bekend

De adviezen van Pluslezers

Strandwandeling
De relatie afkappen lijkt me niet goed, het blijft toch je zus. Weet zij dat je zo’n moeite hebt met haar commentaar? Heb je dat al eens geprobeerd te bespreken? Ga iets leuks doen met elkaar en praat het uit. Maak een strandwandeling of ga ergens lekker lunchen en stel dan voor de volgende ontmoeting kritiekloos door te brengen. Een gesprek zal sowieso opluchten en hopelijk de boel opklaren.
Tineke van Es (60), Driebergen

Schrijf een brief
Schrijf je zus een brief om uit te leggen wat je zo stoort. Dat lijkt me makkelijker dan een gesprek aangaan, omdat je op die manier alles wat je zeggen wilt punt voor punt kunt opschrijven en niet onderbroken wordt. Mocht de boodschap niet aankomen en haar gedrag verandert niet, kap het contact dan af. Wat heb je aan een zus waar je alleen maar ongelukkig van wordt?
Naam en adres bij de redactie ­bekend

Afspraak maken
Waarom heeft je zus zoveel kritiek? Is er een reden? Maakt ze zich zorgen of voelt ze zich verantwoordelijk voor je? En waarom heb je dat zo lang laten gebeuren? Bel haar op voor een afspraak omdat je vindt dat het contact moeizaam verloopt. Laat je niet verleiden om aan de telefoon al in discussie te gaan. Benader het probleem vanuit jezelf: “Ik vind dit moeilijk…” of “Ik voel me…” En vertel haar hoe je het contact met haar graag zou zien en wat ze voor je ­betekent. Je hoeft geen hartsvriendinnen te worden, maar het is toch fijn een zus in je leven te hebben.
Alma Sel (54), Rhenen

Niet pikken
Volgens mij is er maar één oplossing: ga het gesprek aan. Je kunt dit patroon niet doorbreken door niets te zeggen, dus geef duidelijk je grenzen aan. Laat haar weten dat die kritiek je de keel uit komt, en je veel liever een positief gesprek over leuke dingen met haar hebt. Ook al is ze je zus, wat je van een vreemde niet zou accepteren, hoef je van haar ook niet te pikken. Geef jezelf én je zus de kans een fijne band op te bouwen!
Naam en adres bij de redactie bekend

Wat VINDT U?    

Gênant, die korte jurken en dat diepe decolleté
Mijn vrouw is een echte zonaanbidster, ze is altijd blij in de zomer. We zijn beiden 68, maar in de zomer loopt ze erbij als een dertiger. Korte jurkjes, blote benen, diep decolleté. Ik schaam me weleens voor haar; ik wil liever dat ze zich conform haar leeftijd kleedt. Maar als ik dat zeg, krijgen we ruzie. Ik zie nu al op tegen de naderende zomer. Moet ik iets doen? Of is zwijgen beter? Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 20 maart naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Ik schaam mij voor mijn vrouw’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine