Zo blijft je parfum langer goed

Parfumgeuren die te lang staan, kunnen er qua geur flink op achteruitgaan. De geur verliest zijn intensiteit en het is zelfs mogelijk dat de geur compleet verandert. Zonde, want parfum is niet goedkoop.

Een geopend flesje parfum gaat minimaal een jaar en hooguit zo’n 4 jaar mee. Is een parfum ‘over datum’, dan ruik je dat: vaak is de geur scherper of zuurder geworden. Ook de kleur verandert: die wordt donkerder. Die veranderingen zijn het gevolg van allerlei chemische processen in het parfum. 

Zuurstof, licht, warmte
Het ene parfum wordt sneller ‘oud’ dan het andere. Dat komt doordat elk parfum zijn eigen samenstelling heeft. Sommige ingrediënten blijken gevoeliger te zijn voor contact met zuurstof, licht en warmte. Daarnaast is het aandeel alcohol in het parfum van invloed op de houdbaarheid. Hoe meer alcohol het parfum bevat, hoe langer de geur goed blijft. 

Tips om je parfum langer te bewaren

Bewaar je parfum op een donkere plek
Hoe mooi je parfumflesje er ook uitziet, het is beter om hem in het donker te bewaren. Licht zorgt voor een snellere afbraak van moleculen en dat beïnvloedt de samenstelling en dus de geur van je parfum. Niet voor niets zitten de parfums in de winkel altijd in een verpakking zonder venster. 

Bewaar je parfum op een koele plek
Warmte tast de chemische samenstelling van je parfum aan en verandert zodoende ook de geur. Een temperatuur onder de 15 graden is het beste. Sterker nog: je kunt je parfum zelfs heel goed in de deur van de koelkast bewaren! Let er dan wel op dat je je parfum steeds in de koelkast moet blijven bewaren: parfum houdt namelijk niet van grote temperatuurschommelingen.

Bewaar je parfum op een droge plaats
De meeste mensen bewaren hun parfum in de badkamer, maar dat is niet de beste plaats als je je parfum lang goed wilt houden. De badkamer is vaak vochtig en in de winter loeit de kachel ook nog eens. Veel beter is het om je parfum buiten de badkamer in een kast of lade te bewaren, bijvoorbeeld tussen je ondergoed of kousen. 

Maak een eenmaal aangebroken flesje leeg
Heb je een flesje aangebroken, maak deze dan eerst leeg voor je een nieuwe gaat gebruiken. Parfum in een aangebroken flesje gaat namelijk sneller achteruit doordat de verhouding tussen parfum en zuurstof verandert.
 

Bron(nen):