Zo haal je als slechtziende de bus

Getty Images

In een bus stappen die je niet kunt zien: het is een probleem waar veel slechtzienden mee kampen. Met het busbordje behoort dit tot de verleden tijd.

De slechtziende Yvonne van Geel uit Ede reist regelmatig met het openbaar vervoer. Bij de halte waar zij vaak op de bus stapt, komen verschillende buslijnen. Lastig, want hoe kun je een bus laten stoppen als je niet (op tijd) ziet welke lijn het is?

Daarom heeft ze het busbordje ontworpen. Het is in feite een soort boekje met verschillende flap-overs, waarop cijfers staan. Hiermee kan een slechtziende aangeven welke buslijn hij of zij moet hebben. Een buschauffeur kan dan eenvoudig zien of de bus voor die persoon moet stoppen.

Yvonne legde haar idee voor aan de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden in Ermelo, die voor haar een prototype van het busbordje maakte.

Enthousiasme

Vervoersmaatschappij Keolis – het vroegere Syntus – was erg enthousiast over dit idee. Zo enthousiast zelfs, dat de vervoerder aanbood de eerste 100 busbordjes te betalen.

Ook de Oogvereniging stond open voor het product. De eerste 100 prototypes mochten bij de stand van de Oogvereniging op de Ziezo-beurs – de beurs voor mensen met een visuele beperking – verkocht worden.

Daar bleek dat erg veel mensen interesse hebben in een busbordje. Verschillende mensen kwamen met verhalen hoe zo’n busbordje het makkelijker zou maken om met het openbaar vervoer te reizen.

Uit handen geven

Als bedenker blijft Yvonne betrokken bij de verdere ontwikkeling en verkoop van de busbordjes, maar ze heeft dit wel uit handen gegeven aan iemand die dit op grotere schaal kan doen. Han de Waard, eigenaar van de website slechtziend.nl, heeft deze taak op zich genomen.

Auteur 
Bron 
  • De Gelderlander