Bruisende hoogtepunten, alle 14 goed!

Getty Images

'Brussel was toen nog een bruisende stad, Brussel was toen o la la en olijk' zo zong Liesbeth List in 1963. Het lied werd gecomponeerd door de Brusselse zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel.

Brussel ontstond rond een burcht op een eiland in de Zenne. De plaatsnaam Brussel komt van Bruocsella, later verbasterd tot Broekzele (Broeklanden aan de Zenne). Brussel is de hoofdstad van België, maar ook het bestuurlijk centrum van de Europese Unie. Daarom horen we veel ‘uit Brussel'. Maar ook ‘in Brussel’ is veel te ontdekken: schitterende gebouwen, kerken, musea en gezellige pleintjes waar u heerlijk kunt eten. Wandelingen door de stad voeren u langs de mooiste plekjes en interessante historische erfgoederen. Natuurlijk kunnen we niet compleet zijn, maar geven u 13 bezienswaardigheden die u zeker niet mag missen.

1. Stadhuis van Brussel

Voor velen is het Stadhuis van Brussel een van de mooiste van België. Het gotische gebouw, waarvan de eerste steen gelegd werd in 1402, is het boegbeeld van de Grote Markt. Bovenop de 96 meter hoge toren troont een verguld standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak velt. De toren staat niet exact in het midden. Daardoor oogt het gebouw, dat als onderdeel van de Grote Markt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, asymmetrisch. Kijk ook eens naar de rondom het stadhuis gelegen gildehuizen!

Missing media-item.

2. Broodhuis

In de 13e eeuw een houten barak waar bakkers hun brood verkochten. Toen de bakkers in de 15e eeuw de boer opgingen trok de Hertog van Brabant in het gebouw. Uit deze tijd stamt de Franse benaming Maison du Roi. Het huidige neogotische Broodhuis aan de Grote Markt is gebouwd in de 19e eeuw en huisvest het Museum van de Stad Brussel. In het museum bevinden zich ook de meer dan zeshonderd kostuums van Manneken Pis. Van zijn eerste pakje uit 1698 zijn slechts nog enkele stukjes over. Het kostuum, dat hij in 1747 kreeg van de Franse koning Lodewijk XV, is nog volledig in tact.

[ITEMADVERTORIAL]

3. Atomium

Het Atomium is – samen met Manneken Pis – een van de meest bekende symbolen van Brussel. Het stelt een ijzermolecuul voor dat 165 miljard keer is uitvergroot. Het bijzondere bouwwerk verrees voor de Wereldtentoonstelling van 1958 en is meer dan honderd meter hoog. Het straalt het optimisme van de moderne tijd uit die toentertijd gebruikelijk was. Voor een uitgebreid diner met adembenemend panoramisch uitzicht over de stad kunt u in de bovenste bol terecht. www.atomium.be

4. Mini-Europa

Het Madurodam van Europa want je ziet er in één keer alle bijzonder gebouwen van Europa in een groen park juist onder de glimmende bollen van het Atomium. De Eiffeltoren, de toren van Pisa en Tower bridge in Brussel? Jawel, dat kan! Ga naar www.minieurope.com

5. Marollen

Deze oudste volksbuurt van Brussel ligt tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. In het hart van de Marollen bevinden zich de Miniemenkerk en de Kapellekerk. Op het Vossenplein wordt in het weekend een rommel- en brocantemarkt gehouden.

6. Manneken Pis

Ook het 'Manneke' ontbreekt natuurlijk niet in dit overzicht. Julius, zoals het plassende ventje heet, staat op de hoek van de Stoofstraat en dient sinds 1542 als fontein. Zijn eerste kostuumpje kreeg hij in1698 en sindsdien wisselt hij regelmatig van kleding. Het plassende jongetje werd al heel wat keren ontvoerd, maar is gelukkig nog steeds te bewonderen.

Missing media-item.

7. Jeanneke Pis

Het vrouwelijke zusje van het Manneke staat op een fontein in een steegje aan de Beenhouwerstraat. Gooi een munt in het bekken van de fontein en u mag een wens doen. Die moet dan wel in het teken staan van betrouwbaarheid, tederheid, deugdzaamheid en bewondering...

8. Stripmuseum

In België en met name in Brussel zijn striptekenaars ware kunstenaars. Diverse gevels in het stadscentrum zijn versierd met schilderingen van striphelden. Natuurlijk is er het stripmuseum, gevestigd in een schitterend art nouveau pand van architect Horta. Het Belgisch Stripcentrum heeft onlangs de vaste collectie ververst. Op 16 september start de nieuwe expositie ‘Beeldig Brussel’ met strips waarin de straten en pleinen van Brussel de hoofdrol spelen. In de hal van het museum is een fijne stripwinkel gevestigd en ook Brasserie Horta waar je lekker kan lunchen in deze mooie art nouveau omgeving.
www.stripmuseum.be

9. Europese Parlement

Het Europees Parlement komt tot leven in het Parlementarium met attracties als een 3D-lichtinstallatie in de vorm van een kaart van Europa, een digitale 360°projectie van de debatkamer, een interactieve, virtuele reis door Europa en een videomuur met boodschappen van Europarlementariërs.

10. Sint-Michiels en Sint-Goedele-kathedraal

In de gotische kerk uit de 13e eeuw, tevens de belangrijkste kerk in het oude centrum van Brussel, vonden veel huwelijken en uitvaartdiensten van de Belgische Koninklijke familie plaats. Beroemd zijn het Grenzingorgel met 4300 pijpen, en de beiaard met 49 klokken in de toren.

11. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Het complex vlakbij het Koningsplein huisvest vier musea. Hiervan zijn het Museum voor Oude Kunst en het Museum voor Moderne Kunst de belangrijkste. In dit laatste museum is de 17e en 18e eeuw vertegenwoordigd met altaarstukken en schetsen van Peter Paul Rubens, schilderijen van Jacob Jordaens en portretten van Antoon van Dyck. De afdeling moderne kunst bevat werk van ondermeer Rodin, Gaugain, Van Gogh, Renoir, Magritte, Matisse en Picasso.
www.fine-arts-museum.be

12. Art Nouveau in Bozar

Brussel telt vele Art Nouveauwoningen zoals het compleet gerenoveerde Bozar, het Paleis voor de Schone Kunsten, dat tevens het centrum van het culturele en artistieke leven is. Bozar is in 1928 gebouwd door Victor Horta. Deze Belgische architect speelde een belangrijke rol in het ontstaan en de ontwikkeling van de Art Nouveau of de Jugendstil, de kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Informatie over Horta vindt u in het Stripmuseum.
www.bozar.be

13. Belgische prinsje in het Belvue museum. Het hele jaar door.

Het Belvue Museum: een prachtig herenhuis naast het Koninklijk Paleis waar u de geschiedenis van België krijgt voorgeschoteld. Ook het kinderwagentje van één van de Belgische prinsjes is er te zien. Onder het plaveisel van het museum kan u nog verder terug in de tijd, want daar liggen de archeologische resten van het Paleis van Keizer Karel, de zogenaamde Coudenberg. Afsluiten: in de Green Kitchen van het museum om te smullen van verse producten van de boerderij. Met lekker weer, buiten in de tuin achter het museum.
www.belvue.be

14. Brussels card

Het is een ideale kaart als je Brussel bezoekt, want je krijgt niet alleen gratis toegang tot veel musea maar ook tot het openbaar vervoer. Zo reis je makkelijk van de ene naar de andere kant van de stad en hoef je geen museum te missen! De Brussels Card biedt u, gedurende 24, 48 of 72 uur, gratis toegang tot meer dan 30 musea, vrij gebruik van het openbaar vervoer en exclusieve aanbiedingen bij modeontwerpers, winkels, tentoonstellingen, restaurants & attracties van de stad.
www.brusselsmuseums.be

Getty Images