Op vakantie na corona: waar moet ik op letten?

Getty Images

Heel langzaam gaat de wereld van het slot. Een beperkt aantal vakantielanden heeft de kleurcode geel gekregen. Dat betekent dat je er naartoe mag, maar wel voorzichtig moet blijven. Elk land hanteert zijn eigen toegangsbeperkingen. Dit zijn ze in de belangrijkste vakantielanden.

Griekenland (alleen bepaalde eilanden)

Dit land opent als eerst zijn grenzen voor buitenlandse toeristen. Maar alleen op bepaalde eilanden. Het vasteland heeft nog altijd de code ‘oranje’ ofwel ‘reis er alleen naartoe als het absoluut noodzakelijk is’. Tot de eilanden waar we welkom zijn, behoren de geliefde vakantieplekken Corfu, Zakynthos, Lesbos, Samos, Mykonos, Kos, Santorini en Rhodos.

De toegangsvoorwaarden: een negatieve testverklaring (maximaal 72 uur oud) of een bewijs dat je minstens 14 dagen voor aankomst bent gevaccineerd. Of een officieel bewijs dat je de afgelopen 9 maanden bent hersteld van corona. Het Grieks Verkeersbureau meldt dat die verklaringen ook in het Nederlands mogen zijn opgesteld. Bovendien moet je uiterlijk 24 uur voor vertrek een Passenger Locator Form (PLF) invullen.

Spanje (alleen Canarische Eilanden en Balearen)

Alleen de zeer populaire Canarische Eilanden en de Balearen zijn momenteel open voor toeristen. Het vasteland is nog off-limits voor Nederlanders.

De toegangsvoorwaarden: een negatieve testverklaring (maximaal 72 uur oud). Let op, een verklaring in het Nederlands volstaat niet! Hij moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Daarnaast moet je voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen.

Portugal

De Portugese grenzen zijn weer allemaal open. De verplichte quarantaine van 14 dagen voor het vasteland van Portugal is afgeschaft. Die verplichting gold al niet meer op Madeira en de Azoren.

De toegangsbeperkingen: een negatieve testverklaring (maximaal 72 uur oud). Op Madeira kun je ook bij aankomst op het vliegveld een test laten doen. Het resultaat moet je afwachten in je accommodatie, die je pas mag verlaten zodra je negatief bent getest.

Malta

Dit mediterrane eiland heeft sinds 15 mei de kleurcode geel.

De toegangsvoorwaarden: een negatieve testverklaring (maximaal 72 uur oud). Op het vliegveld kun je worden gecontroleerd worden op symptomen van corona, bijvoorbeeld door warmtecamera’s of door medewerkers met een thermometerpistool.

Curaçao

Dit populaire Caribische eiland is sinds begin mei weer open voor toeristen.

De toegangsvoorwaarden: een negatieve testverklaring (maximaal 72 uur oud). Die moet je uploaden zodra je hier voor vertrek de verplichte gezondheidsverklaring invult. Op dezelfde website kun je ook een afspraak maken bij een laboratorium op Curaçao voor de – eveneens verplichte – antigeentest, die je op de derde dag na aankomst moet ondergaan. Tevens moet je verplicht een reisverzekering afsluiten.

Aruba

Wie de zon op dit Caribische eiland wil opzoeken, moet voor vertrek hier een gezondheidsverklaring invullen. Ook moet je hier een immigratiekaart invullen en tevens een maximaal 72 uur oude negatieve testverklaring uploaden. Deze testverklaring moet je ook bij het inchecken kunnen laten zien. Ten slotte is een reisverzekering verplicht die coronagerelateerde kosten tijdens het verblijf op Aruba dekt. Meer over die verzekering lees je hier.

Bonaire

Net als Curaçao en Aruba heeft Bonaire zijn grens weer geopend voor vakantiegangers.

De toegangsbeperkingen: een negatieve verklaring van een zogenaamde NAAT-coronatest (let op: maximaal 24 uur oud!). Of een negatieve NAAT-test van maximaal 72 uur oud én negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud.

Sint-Maarten

Ook Sint-Maarten is weer open voor bezoekers uit Nederland.

De toegangsbeperkingen: voor vertrek moet je hier een gezondheidsverklaring invullen. Ook moet je hier een maximaal 72 uur oude negatieve testverklaring uploaden. Je krijgt dan per e-mail een voorlopige toestemming om naar Sint-Maarten te reizen. Print hem uit, want je moet hem bij aankomst laten zien. Ook de uitgeprinte negatieve testuitslag moet je laten zien. Ten slotte is een reisverzekering verplicht die coronagerelateerde kosten dekt. Meer hierover lees je hier.

Auteur