Extra eigen risico, heeft dat zin?

Zorgverzekeraars bieden een lagere premie bij meer eigen risico. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is het niet.

Het heeft geen zin om de zorgpremie te verlagen door het afsluiten van een vrijwillig eigen risico van 100 euro of meer.

Zoals u in de vergelijker kunt zien, bedraagt de premiekorting bij 100 euro extra eigen risico slechts 3 of 4 euro per maand. Bij een hoger eigen risico tot maximaal 500 euro, bedraagt de maandkorting nog maar 15 tot 20 euro. Je moet er wel heel zeker van zijn een jaar geen dokter nodig te hebben, wil je daar financieel beter van worden.

Iedereen heeft volgend jaar al te maken met een verplicht eigen risico van 220 euro. Dat betekent dat patiënten de eerste 220 euro aan zorgkosten zelf moeten betalen. Dat bedrag is dit jaar nog 170 euro. Bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, griepprik en bevolkingsonderzoeken, vallen er niet onder. Ook een bezoek aan de huisartsenpost in het weekeinde, gaat niet ten koste van het eigen risico. Maar als de huisarts medicijnen voorschrijft of laboratoriumonderzoek laat doen, gaat dat weer wèl ten koste van het verplicht eigen risico. Dat geldt ook voor de kosten van de pil en andere anticonceptiemiddelen, zoals spiraal, de prikpil en de morning afterpil.[ITEMADVERTORIAL]Verzekerden die hun verplichte eigen risico aanvullen met een vrijwillig eigen risico, moeten als ze toch medische zorg nodig hebben, eerst het verplichte deel opsouperen. Daarna moeten ze hun vrijwillige deel aanspreken, voordat de verzekering gaat betalen.?Voor het vrijwillig eigen risico tellen meestal dezelfde zorgkosten mee als voor het verplicht eigen risico. De uitsluitingen die hierboven staan vermeld voor het verplicht eigen risico, gelden dus ook voor het vrijwillig eigen risico. Verzekeraars hebben overigens geen wettelijke verplichting dit zo te regelen. De polisvoorwaarden geven hier uitsluitsel over. Er zijn vrijwillig eigen risico’s van 100, 200, 300,  400 en 500 euro.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl