Hulp voor huid & haar

Huid
Getty Images

Aangezien dit niet het meest aangename jaargetijde voor je huid en haar is: vijftien slimme en razendsnelle oppeppers.

1. Gezonde blos
In de winter kan de huid er vaal gaan ­uitzien. Met een blusher geef je jezelf een gezonde blos. De slimste manier om die aan te brengen? Make-up-deskundige ­Diane Erkelens: “Hou de blush naturel en subtiel. Glimlach naar je spiegelbeeld; op het wangetje dat dan ‘tevoorschijn’ komt, breng je de blush aan. Vervaag de kleur even­wijdig aan het jukbeen.”

2.Ravissant rood
Beetje bleek? “Rode lipstick is een snelle opknapper”, zegt ­visagiste Minke Boeijen. “Het is vaak mooier om lipstick niet te dik aan te brengen. Trek eerst een liplijn en breng een dun laagje transparant poeder op de ­lippen aan. Daarmee voorkom je dat de kleur ‘wegloopt’ in de lijntjes rond de mond. Vul daarna de lippen subtiel op met lipstick. Als je de lipstick na het aanbrengen iets vervaagt met de vingertoppen, ziet het er mooi en natuurlijk uit.” De klassieke rode lipstick Rouge Dior nr. 999, €35,50.

Lipstift
Getty Images

 

3.Twee tinten grijs
Mooi en verzorgd grijs haar is prachtig. Maar wat als de voorkant zilverwit is en de ­achterkant een veel donkerder ­grijstint heeft? Kapper en Redken-­haarkleurspecialist Ferry Loeve van het Haartheater in Amsterdam: “Je krijgt dan meer eenheid als je in het donkergrijze gedeelte lichtgrijze highlights aanbrengt. Maar je kunt ook in het ­zilverwitte haar donkere lowlights ­maken. In beide ­gevallen wordt je haar sprankelender.”

Pen
Getty Images

4. Vochtvasthouder
Crèmes met hyaluron zorgen ervoor dat de huid water vasthoudt. Belangrijk als je ouder wordt, want dan neemt de aanmaak van ­natuurlijk hyaluron in de huid af. Onderzoek­arts cosmetische ­dermatologie dr. Jetske ­Ultee: “Hyaluron werkt als een spons, het kan ­duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden. Het dringt niet diep in de huid maar blijft aan de oppervlakte. Omdat hyaluron zoveel vocht aantrekt, zowel uit de crème als uit de lucht, zwelt de huid een beetje op. Hierdoor worden rimpels vrijwel ­direct verzacht. Nog een voordeel: de huidcellen functioneren ­beter als de huid goed gehydrateerd is.” Houdt vocht vast en maakt ­daardoor lijntjes minder zichtbaar: Alcina Hyaluron 2.0, €35.

Vocht
Getty Images


5. Weg met de grauwsluier
Het geheim van prachtig grijs haar ­zonder ­gelige gloed is zilvershampoo, zegt ­kapper Ferry Loeve. “Het geeft een heel mooi effect en laat het haar stralen.” Bijvoorbeeld ­Schwarzkopf Reflex, €5,45.

6. Sprankelende ogen Last van een vermoeide blik?
­“Oogschaduw met rood­pigmenten versterkt dat alleen maar”, zegt ­visagiste ­ Minke Boeijen. “Kies liever leigrijs en koele bruintinten, dat geeft een fris effect. Werk altijd naar de buitenste ­ooghoek toe. Het best kun je een denkbeeldige lijn trek- ken vanaf de buitenste ooghoek naar het buitenste puntje van de wenkbrauw. Blijf met oogmake-up binnen die lijn.” Koele tinten voor een frisse blik. Clinique oogschaduw, €26,50.

Makeup
Getty Images


7. Handen uit de mouwen
Hoe goed je ze ook verpakt, juist de handen ­hebben te ­lijden onder kou en wind. Voor een grondige oppepper ­zorgen de antiverouderingshandschoenen van Filorga. De ­handen worden gevoed met onder andere hyaluronzuur, waardoor ze voller lijken. Ook worden pigmentvlekjes ­aangepakt. Na dertig minuten ogen en voelen je handen al aanzienlijk beter. Je kunt de handschoenen tweemaal daags gebruiken. Een set gaat ongeveer 15 keer mee. €42.

handschoen
Getty Images

8. Stralend licht
“Schaduwen in het gezicht zorgen voor een vermoeid uiterlijk”, zegt ­Netty de Rond, eigenaresse van schoonheidssalon CitySpa in Amsterdam. “Snelle tip: breng wat concealer aan – die één tint lichter is dan de huidskleur – op de donkere plekjes. Bij veel mensen zijn dat de zijkanten van de neusvleugels en de mondhoeken. Je knapt er onmiddellijk van op.”

9. Lach de winterdip weg
Mensen die vrolijk en positief in het leven staan, vóélen zich niet alleen twaalf jaar jonger, ze zien er vaak ook jeugdiger uit, blijkt uit onderzoek. Dr. Helga van den Elzen, cosmetisch arts, onderschrijft de kracht van de lach: “Uiterlijk en innerlijk zijn nauw met elkaar verbonden. Als je veel glimlacht, kun je daar blijer van worden. En ­wanneer je vijf keer per dag te horen krijgt dat je er goed uitziet, ga je je vanzelf beter ­voelen. Daardoor ga je er ook beter uitzien. Door alle complimenten ga je stralen.”

10. Blijf bewegen, ook in de winter
Ongeveer 33 procent van de conditie van de huid wordt ­bepaald door je levensstijl. Bij een gezonde manier van leven hoort voldoende beweging, ook als het buiten guur en koud is. Elke dag een half uur matig-intensief ­bewegen is goed voor de bloedsomloop én voor de huid. Dat ­bereik je ­bijvoorbeeld met vier kilometer wandelen of tien ­kilometer fietsen.

bewegen
Getty Images


11. Korte metten met die frons
Krijg je vaak te horen dat je zo chagrijnig kijkt? ­Cosmetisch arts Helga van den Elzen: “Een ­bozige frons of neer­hangende mondhoeken geven een gezicht een norse uitdrukking. Van neerhangende mond­hoeken kom je af met ­fillers, een frons leg je lam met botox.” Bang voor het masker-effect? Niet nodig. De hoeveelheid botox wordt aangepast aan de individuele wensen en spierkracht. Zo blijft de natuurlijke mimiek intact. Consult €65, botox vanaf €150.

12. Thuiskuurtje voor de huid
Last van een droge huid? Gebruik het ­serum in de ­Neovadiol Magistral-­serie van ­Vichy eens als masker. Distelolie, rijstkiemolie en karitéboter voeden en stimuleren de huid en hebben een ontstekingsremmende en ­kalmerende werking. Neem een paar ­druppels in de handpalm, verdeel dit over het gezicht en laat het tien minuten intrekken. Masseer eventueel overgebleven ­serum in de huid. Verzacht en voedt: Neovadiol ­Magistral Elixer van Vichy. €36.

13. Geen vlekje te zien
Vrieskou en wind verergeren couperose (rode vlekken in het gezicht). Een oplossing is de Couperose crème van Biodermal. Deze versterkt de beschermende ­buitenste laag van de huid, vermindert het trekkerige gevoel en bevat groen pigment dat de ­rode vlekken camoufleert. Couperose crème van ­Biodermal. €19,95.

Tube
Getty Images

14. Rimpelvrij poederen
Met poeder of foundation kun je je gezicht kleur geven. “Maar wees er wel zuinig mee”, tipt ­visagiste ­Minke Boeijen. “Deze producten ‘kruipen’ snel in ­rimpels.” Haar tip: als je lacht, zie je waar de rimpels zitten; breng daar geen make-up aan. “In de praktijk betekent dit meestal dat je alleen ­foundation en poeder opbrengt op de ­bolletjes van je wangen. Laat de foundation dun uitvloeien over de rest van de huid.”

15. Fluwelen huid
Temperatuurschommelingen, droge lucht, centrale verwarming: je huid wordt er niet mooier van. Een ­primer geeft de huid direct na het aanbrengen een zachte, fluweelachtige uitstraling. Grove poriën ­worden fijner, rimpels lijken te verdwijnen. Een primer is bedoeld als basis voor de make-up; het zorgt ­ervoor dat je foundation langer mooi en mat blijft. Perfect Blur 5 sec. van Garnier, €12,99.

Huidtube
Getty Images


Mooi In Uitvoering
Benieuwd naar professionele reviews, beautygeheimen en andere fashion tips voor 50 plussers? Kijk dan snel op Mooi In Uitvoering voor de allerlaatste tips en onthullingen!

Trudy Kunz: Journaliste en publiciste over uiterlijkheden.

Trudy
Getty Images

Hulptroepen paraat!

Als je jong bent, kun je maar beter niet al te mooi zijn. Dan valt er met het ouder worden ook minder te ­verliezen. Ik bedacht dit toen ik van dichtbij meemaakte hoe een oude dame worstelde met het verlies van schoonheid. In haar glorietijd, wist ik uit haar fotoalbums, was zij niet zómaar een beetje mooi geweest, maar echt bloedstollend prachtig: een soort Grace Kelly, met een gehandschoend handje vanachter het stuur van haar open Ford naar het gepeupel wuivend.

Ach, wat viel het haar zwaar om op haar 90ste vrijwel geen haar meer op haar hoofd te hebben, en haar perkamenten ­gezichtje met geen enkele crème meer rimpelvrij te krijgen. Toch bleef zij knokken om aantrekkelijk te blijven – wat goed lukte. Dat deed zij vooral voor haar mannelijke medebewoners van het verzorgingshuis. Wanneer deze zich aan haar deur meldden, ­moesten ze even op de gang wachten terwijl zij (met behulp van een klaarliggende zonne­bril, een badstoffen muts en een lipstick) iets van haar vroegere imago ­probeerde te ­herstellen.

''In haar glorietijd was zij bloedstollend prachtig''

Samen met een vleugje Chanel 5 bleef het ­effect niet uit; de heren ­verdrongen zich voor haar deur. Hoewel dit laatste voor mijn eigen deur geen ­dagelijks gebeuren is, heb ik het foefje met die klaarliggende ­attributen dankbaar van haar ­overgenomen. De man van de pakket­service die ’s ochtends voor dag en dauw bij mij aanbelt, hoeft niet bang te zijn dat een vogelverschrikker open doet. Bij de spiegel in de gang ligt het allemaal onder handbereik: mijn zonnebril, een hippe pet en een blush voor wangen én lippen. “Goedemorgen!” Nee, geen parfum voor mijnheer Postpakket. Je kunt ’t ook overdrijven.

Meer Beauty tips!
PlusOnline heeft voor u de volgende beauty tips op een rij gezet:

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine