Kort Geld en Recht februari 2013

Kort nieuws over verschillende Geld & Recht onderwerpen!

Chipknip verdwijnt uit winkels

Veel winkels accepteren de chipknip al niet meer en uiterlijk 1 april zal dit betaalmiddel definitief uit de winkels verdwijnen. De chipknip is nooit echt aangeslagen. Pinnen en contant afrekenen bleven veel populairder. De genadeklap was de invoering van het nieuwe pinnen, omdat veel winkeliers voor een betaalapparaat kozen dat alleen de pinpas accepteert. In de parkeerbranche, in automaten en in de catering, waar vaak alleen met de chipknip kan worden betaald, blijft dit betaalmiddel voorlopig gehandhaafd. Het ombouwen van apparaten kost namelijk enige tijd en soms is er ook geen goed alternatief.

Minder huurtoeslag door huurverlaging

De Nationale Ombudsman heeft de Huurcommissie op de vingers getikt, omdat zij huurders niet informeerde dat een huurverlaging gevolgen kan hebben voor de huurtoeslag. De zaak is aangekaart door een huurder die ongeveer €2000 huurtoeslag moest terugbetalen omdat hij niet had doorgegeven dat zijn huur tijdelijk verlaagd was. De huurder claimt dat de Huurcommissie hem hiervoor niet had gewaarschuwd. Hij stapte naar de Ombudsman om de terugbetaling vergoed te krijgen. Op het gebied van de informatie werd de huurder in het gelijk gesteld, maar zijn schade kreeg hij niet vergoed. De Huurcommissie heeft wel de informatie verbeterd.

Huis

Goed nieuws bij dubbele hypotheek

Mensen die hun oude huis niet kwijtraken, mogen de rente van beide hypotheken toch nog een jaar langer aftrekken. Dat heeft minister Stef Blok (Wonen) onlangs toegezegd. Iemand die in 2013 een huis koopt en met het oude blijft zitten, kan tot en met 2016 beide hypotheken aftrekken.

Telecombedrijven het snelst met incasso

Wanbetalers kunnen het snelst een vordering van een incassobureau verwachten van telecombedrijven. Gemiddeld wacht deze sector vijftig dagen voordat de vordering uit handen wordt gegeven. Dat blijkt uit een onderzoek van incassobureau Intrum Justitia. Ook nutsbedrijven, uitgeverijen, de transportsector en financiële dienstverleners schakelen snel een incassobureau in. De sector educatie wacht het langst: bijna een half jaar. In 2012 bleef in Europa 2,8 procent van alle uitgeschreven rekeningen onbetaald.

Huisbezoek voor lattende AOW’ers

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) mag de leefsituatie van AOW’ers via huisbezoeken controleren. Ook andere uitkerende instanties mogen dit. De wet die dit regelt, is eind vorig jaar door de Eerste Kamer aangenomen. Bij AOW’ers zit de crux in het samenwonen. Een alleenstaande ontvangt een hogere AOW-uitkering dan een gehuwde. Twee alleenstaanden die stiekem samenwonen, ontvangen 40 procent meer AOW dan een (echt)paar. Soms is dit fraude, soms gaat het om lattende AOW’ers die iets te vaak samen zijn. Huisbezoeken kunnen voortaan altijd worden uitgevoerd; een vermoeden van fraude is niet nodig. Als een AOW’er niet meewerkt, heeft dit gevolgen voor de uitkering.

Strengere regels elektronisch patiëntendossier

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de regels rond de beveiliging en privacy van het elektronisch patiëntendossier (EPD) aanscherpen. Daarvoor stuurde ze onlangs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarin zij een aantal zaken strenger gaat regelen. Met de nieuwe regels zouden patiënten bijvoorbeeld kunnen opvragen wie naar hun gegevens heeft gekeken in het EPD. Ook zouden patiënten moeten kunnen aangeven wie hun gegevens sowieso mogen inzien.Energielabel

Fout energielabel?

Tienduizenden huurders betalen mogelijk te veel huur doordat hun woning een verkeerd energielabel heeft. Keuringen zijn lange tijd slecht uitgevoerd en nog steeds zijn er misstanden, zeggen keuringsbedrijven. Een huurder die zelf in actie kwam, betaalt na herkeuring €50 per maand minder. De Nederlandse Woonbond, de belangenvereniging van huurders, adviseert huurders die vermoeden een verkeerd label te hebben, meteen naar de Huurcommissie te stappen. Die controleert het label dan.

Overwinteren? APK kan ook in Spanje!

Bij een aantal keuringsbedrijven aan de Spaanse costa’s kunnen Nederlanders voortaan hun auto voor de APK laten keuren. Goedgekeurde auto’s krijgen een Nederlands keuringsrapport en de auto wordt afgemeld in het Nederlandse register. Deze nieuwe mogelijkheid is een antwoord op verzoeken van mensen die in Spanje overwinteren of er een tweede huis hebben. Het experiment heeft een looptijd van maximaal zes jaar. Na twee jaar is er een evaluatie. Kijk voor de keuringsadressen op www.rijksoverheid.nl (zoek op: APK Spanje).
Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine