Afvallen door gezond te eten

Eet eens wat meer!

Getty Images

Begint u volgende afslankpoging niet met minder eten, maar met meer eten. Door lekker veel gezonde producten te kiezen, kunt u ongezonde gewoontes blijvend veranderen. Zo voorkomt u het jojo-effect. Met een handige top-6 lukt het om gezonder te eten, zonder trek te krijgen.

Afvallen is geen straf. Wees positief en denk eens aan het enorme aanbod van gezonde producten die nog niet bij u in de koelkast of de voorraadkast liggen. U kunt gewicht verliezen zonder honger te leiden en ondertussen lekker, nieuw eten ontdekken. Zo wordt het gemakkelijker om de kilo's blijvend kwijt te raken.

Hoe valt u af?

Als u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ongeveer aanhoudt en zo veel mogelijk kiest voor caloriearme varianten, lukt het u om op een slimme manier gewicht te verliezen.

Een vrouw die niet heel actief is, verbrandt ongeveer 2000 kcal per dag. Een man 2500 kcal. Extra's als snoep en snacks heeft u niet nodig, die zijn voor speciale momenten. Als u slimmer kiest en genoeg beweegt, valt u geleidelijk af.

Top-6 gezondere gewoontes

Gebruik de top-6 om gezondere gewoontes te bedenken die écht bij u passen.

1. Zoet op brood
Vaak trek in zoet? Zorg dat u die behoefte dan op een verantwoorde manier bevredigt. Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Het is niet zo dat hartig beleg per definitie beter is dan zoet beleg. Zeker als u aan de lijn doet, zijn jam en appelstroop prima keuzes. Ook kunt u fruit op brood doen. Zo geeft u uw boterham meteen een vezelboost. Kiest u toch voor hartig? Neem dan bijvoorbeeld ham, casselerrib, 20+ kaas of hüttenkäse. Smeer altijd met halvarine.

2. Groente bij de lunch
2 ons groente eten per dag lukt bijna niemand. Als u aan de lijn doet, is die 250 gram het minimum. De staafmixer is uw beste vriend als u meer groente wilt eten. Maak een lekkere soep bij de lunch. Verwerk groente in sappen en sauzen. Kies ook voor groente als beleg, zoals tomaat en komkommer. Of eet wat salade bij uw brood. Groente kan ook op andere momenten van de dag calorierijkere producten vervangen. Een bakje rauwkost in plaats van een handje borrelnoten scheelt u 130 kcal!

3. Bijzondere volkoren producten
Een goede stoelgang is heel belangrijk bij gewichtsverlies. Natuurlijk kiest u alleen nog voor volkoren brood. Maar, neem ook bij de warme maaltijd voortaan veel meer vezels. Kies aardappelen, peulvruchten en volkoren pasta. Zilvervliesrijst of couscous zijn ook redelijke keuzes. Zorg dat minstens de helft van uw bord gevuld is met groente. Zin om te experimenteren? Bij de natuurvoedingswinkel staan vaak bijzondere, vezelrijke producten, zoals Quinoa, zwarte linzen of spelt.

4. Echt lekkere smaakmakers
Zout, vet en smeuïg, daar houdt bijna iedereen van. Van jus tot mayonaise, smaakmakers zijn vaak caloriebommen. Kies lekkere, gezonde smaakmakers. Rode sausjes in plaats van witte. Ketchup, shaslicksaus en ketjap zijn beter dan mayonaise, crème fraiche en andere romige sauzen. Olijfolie bevat gezonde vetten, maar ook veel calorieën. Wees daar dus matig mee. In plaats van pesto kunt u beter zelf basilicum en een beetje olie toevoegen.

5. Vis bij vette trek
Lege calorieën zijn zonde, zeker als u aan het afvallen bent. Zondig dus liever met een bruin broodje makreel of zalm, dan met een halve zak chips. U kunt dan even toegeven aan uw zin in vet en zout, zonder schuldgevoel. Want: visvetzuren zijn goed voor u. Juist als u wat minder calorieën binnenkrijgt dan u nodig heeft, is het belangrijk dat wat u eet essentiële voedingsstoffen levert.

6. Met aandacht…
Bent u de laatste jaren steeds wat aangekomen? Dan stuurt uw automatische piloot u blijkbaar te vaak in de richting van te veel, calorierijk eten. Zet hem uit en ga weer nadenken bij wat u eet en drinkt. 'Mindfulness' is een therapievorm waarbij u met meer aandacht leert leven. Dat zou u kunnen helpen om te stoppen met gedachteloos eten. Wees u bewust van uw keuzes en probeer te analyseren waarom u soms de ongezonde keuze maakt. Eet aan tafel, neem de tijd en kauw en proef goed. Mindful met uw mond vol!

Auteur 
  • Heleen Ronner