Snel afvallen met maaltijdvervangers

Eenvoudig en effectief

Calorieën tellen, koolhydraten van je bord weren, alles weten over eiwitten... Als je niet al te ingewikkeld wilt doen bij het afvallen, dan kan de maaltijdvervanger een prima hulpmiddel zijn.

Er zijn heel wat manieren om gewicht te verliezen, al dan niet tijdelijk. De ene manier is heel bewerkelijk, de andere tamelijk ingewikkeld. Maar soms wil je gewoon snel een paar kilo kwijt, bijvoorbeeld om naar een feest die mooie jurk weer aan te kunnen. Dan zijn maaltijdvervangers een prima oplossing. Deze caloriearme producten gebruik je in plaats van een gewone maaltijd. Ze zijn er in zoete en hartige varianten en komen in verschillende vormen: shakes, soepen, repen, snacks en maaltijden.

Iets langzamer is beter

Het grote voordeel van maaltijdvervangers is dat de porties een exact aantal calorieën bevatten. Zo weet je precies hoeveel energie je binnenkrijgt. Bovendien zijn ze verrijkt met vitamines, mineralen en spoorelementen, zodat je geen tekort krijgt aan deze voedingsstoffen. Je kunt gedurende een week of langer één of twee maaltijden per dag vervangen. Ook kun je ervoor kiezen een ‘maaltijdvervangkuur’ te doen: je eet een week lang uitsluitend maaltijdvervangers. Je krijgt dan zo’n 500 tot 800 kcal per dag binnen. Dat laatste heeft het nadeel van alle crashdiëten: als je weer gewoon gaat eten, komt het verloren gewicht snel terug. Verstandiger is om wat langzamer naar je slanke lijn toe te werken: vervang één maaltijd per dag tot je op het juiste gewicht bent.

Geen verleidingen

Het fijne van maaltijdvervangers is dat de porties zijn afgemeten en je ze snel kunt bereiden. Bovendien geven ze een duidelijke structuur aan je eetpatroon. Het blijkt dat mensen die maaltijdvervangers nemen, zich in de regel prima aan hun goede voornemens houden en niet ‘smokkelen’. Dat is met het eten van gewone maaltijden veel moeilijker: je neemt al snel een lepel rijst of een boterham meer dan je je had voorgenomen. De lekkernijen staan nu eenmaal voor je neus, en dat is met maaltijdvervangers niet zo. Maaltijdvervangers zijn ook handig als je het te druk hebt om te koken. Je hoeft dan niet een calorierijke snack of een afhaalmaaltijd te eten om toch je maag te vullen.  

En nu: op gewicht blíjven

Een nadeel is dat je met maaltijdvervangers niets verandert aan je eet- of leefstijl, die ervoor zorgde dat je te zwaar werd. Daarom: ben je wat kilo’s kwijtgeraakt dankzij caloriearme repen en shakes, neem dan je leefstijl eens goed onder de loep. Zou je meer moeten gaan bewegen of juist minder moeten gaan snoepen om je nieuwe gewicht te behouden?

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.