Zes besmettingen met westnijlvirus gemeld in Nederland

westnijlvirus-mug
Getty Images

In oktober werd in Utrecht de eerste menselijke besmetting met het westnijlvirus in Nederland vastgesteld. In dezelfde regio werden tussen 30 oktober en 5 november nog vijf meldingen van besmetting gedaan, meldt NRC.

Het RIVM bracht op 15 oktober de eerste besmetting naar buiten. Een man liep het virus op in de buurt van Utrecht, vermoedelijk doordat hij is gestoken door een besmette mug. Dit was de eerste keer dat iemand het virus in Nederland had opgelopen. Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zijn ook de andere vijf gevallen afkomstig uit de regio Utrecht. Daar werden in augustus en september vogels en muggen gevonden met het westnijlvirus.

Klachten

Vier op de vijf mensen die besmet zijn met het westnijlvirus krijgen geen klachten. De rest krijgt milde griepachtige symptomen, zoals koorts en spierpijn. Bij 1 procent, voornamelijk ouderen en kwetsbaren, kunnen ernstige complicaties optreden, zoals hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Mensen die die symptomen krijgen, lopen een kleine kans om te overlijden. Het virus komt van vogels en wordt via muggen op mensen overgebracht.

Het virus komt in grote delen van de wereld voor, waaronder in de Verenigde Staten. Ook breidde het zich de afgelopen jaren uit van Zuid- naar Centraal-Europa.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RIVM
  • ad.nl
  • NRC
  • ECDC