Medicijnen bij Parkinson

Getty Images

De parkinson-verpleegkundige wil dat mijn man (65 jaar) met medicatie begint. Ze doet er luchtig over: het is een lichaamseigen stof dus het heeft nauwelijks bijwerkingen. Mijn man zou medicatie het liefst uitstellen omdat hij niet veel hinder heeft van de ziekte. En omdat er, volgens ons eigen onderzoek, kans is op minder eetlust, obstipatie en misselijkheid. Is uitstellen een slecht idee?

Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Als je een chronische, langzaam verergerende ziekte hebt, kun je vaak zelf niet zo goed beoordelen hoe goed of slecht je bent, omdat je je geleidelijk aanpast aan je beperkingen. Waarom legt u de situatie niet voor aan de verpleegkundige en de neuroloog?

Zij hebben de ervaring om te weten wat medicijnen voor iemand kunnen betekenen – verpleegkundigen zijn er vaak beter in omdat ze langer met één patiënt bezig zijn. Door met haar in gesprek te gaan moet zij kunnen helpen de balans op te maken. De medicijnen worden voorgeschreven door de neuroloog en die heeft uiteraard ook nog een mening. De kans dat uw man door een wat luchtige, nonchalante verpleegkundige een kant op wordt gestuurd die hij helemaal niet wil, lijkt me niet zo groot.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!