Nederlandse groene stroom steeds gewilder

Getty Images

Steeds meer energieleveranciers hebben hun aanbod uitgebreid met Nederlandse groene stroom. Dit is stroom die met zonnepanelen of windmolens in Nederland is opgewekt. Nederlandse groene stroom wordt vaak aangeboden in een combinatiecontract met gas waarvan de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd. Dit product is erg gewild de laatste tijd, het wordt 22 procent meer aangevraagd dan vorig jaar.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise. In 2022 was het aandeel hernieuwbare energie vijftien procent van het totale energieverbruik in Nederland. Bij het elektriciteitsverbruik kwam veertig procent uit hernieuwbare bron. In de eerste helft van 2023 is dat gegroeid en wordt de helft van alle Nederlandse stroom opgewekt uit duurzame bronnen.

Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen. Het energieverbruik uit biomassa is iets gedaald, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Europese groene stroom

Naast Nederlandse groene stroom is er ook Europese groene stroom. Er zijn verschillen tussen deze twee typen groene stroom. Om elektriciteit als groene stroom te mogen verkopen moet een leverancier een GvO (Garantie van Oorsprong) hebben. Eén garantie verzekert dat er ergens in Europa een bepaalde hoeveelheid stroom uit een duurzame energiebron is opgewekt. In Europa zijn er weinig landen waar consumenten en bedrijven kiezen voor lokaal opgewekte groene stroom.

Het aanbod aan groene stroom is daardoor veel groter dan de vraag. Het gevolg is dat de garanties erg goedkoop zijn. Veel groene stroom in Nederland heeft een goedkope buitenlandse GvO, vooral van Scandinavische waterkrachtcentrales of Zuid-Europese zonneparken. Een keuze voor Europese groene stroom zorgt niet voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen in Nederland. Keuze voor Nederlandse groene stroom zorgt wel voor de bouw van nieuwe windmolens en zonneparken.

Bron: Pricewise

Auteur