Prinsjesdag 2016 en ouderen

Wat betekent de Miljoenennota 2017 voor ouderen en gepensioneerden?

Het woord pensioen komt in de Troonrede niet voor. Wel is er toegezegd dat er gewerkt wordt aan koopkrachtherstel van ouderen. Hoe dat precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

De AOW-leeftijd gaat niet terug naar 65 jaar. Er zijn geen plannen om de AOW te verhogen en er zijn geen concrete plannen gepresenteerd om iets te doen aan het korten op pensioenen.

Toch gaat men in gelekte koopkrachtplaatjes ervan uit dat de gepensioneerden er 0,7% op vooruit gaan.

Ouderenbond UnieKBO vindt het te weinig: "Ouderen doen het niet voor een klein plusje." De afgelopen jaren hebben met name gepensioneerden flink ingeleverd en daarom zou er nu meer gedaan moeten worden. 50Plus noemde de Troonrede 2016 in een eerste reactie 'beschamend'.

RTLZ becijferde dat gepensioneerden er in 2017 gemiddeld €160 euro op vooruit gaan. Het Nibud becijferde al dat dit gemiddelde zeker niet voor iedereen geldt: een deel van de gepensioneerden gaat er zelfs op achteruit. Als het kabinet alles bij het oude had gelaten, zouden ouderen er 230 euro op achteruit gaan. De koopkracht van ouderen wordt nu met €390 euro gerepareerd. Onder meer door de 200 miljoen euro extra die het komende jaar voor de zorgtoeslag wordt uitgetrokken. Dat geld zou voor een groot deel bij ouderen terecht moeten komen. Bovendien gaat volgens de Miljoenennota 2017 onder meer de ouderenkorting omhoog. Dit levert AOW-gerechtigden een fiscaal voordeel op.

De ouderenkorting is nu:

Ouderenkorting 2016

Verzamelinkomen
hoger dan
Verzamelinkomen
niet hoger dan
Ouderenkorting

-

€ 35.949

€ 1.187

€ 35.949

-

€ 70

 

De ouderenkorting gaat in 2017 naar €1.292 voor pensioengerechtigden met een inkomen tot €36.057. Wie een hoger inkomen heeft, moet het doen met een ouderenkorting van €71.

Belastingtarieven: omhoog

De belastingtarieven voor gepensioneerden gaan volgend jaar iets omhoog: met 0,4% in de tweede en derde schijf. Al deze maatregelen bij elkaar betekenen dat ouderen met een fors pensioen bij de 10 procent van de bevolking hoort die er in 2017 niet op vooruit gaat.

Bron: Belastingplan 2017

31 Comments

Door jan (niet gecontroleerd) op do, 22-9-2016 - 11:37

EEN SIGNAAL AFGEVEN,mischien dat er dan een paar wakker worden in den haag,b.v alle abonnementen de deur uit,geen giften meer aan colectesALS JE NOG WAT SPAARGELD HEBT,uit geven of van de bank halen,zo zou je als ouderenkunnen nog een vuist kunnen maken met elkaar. EN VERGEET BY DE VERKIEZINGEN NIET AAN WIE WE DEZE ROTZOOI TE DANKEN HEBBEN.we hebben al genoeg moeten slikken,tyd voor met name de ouderenbonden om de koppen by elkaar te steken.

Door M.HOVER (niet gecontroleerd) op do, 22-9-2016 - 10:37

Het is schandalig wat de overheid doet met ouderen.
Laten wij ons bundelen en horen bij de verkiezingen !!!!!

Door A.P.M. van den ... (niet gecontroleerd) op do, 22-9-2016 - 00:16

Klop allemaal wat deze 9 mensen hier geschreven hebben, daar is geen speld tussen te krijgen. Deze regering geeft liever het geld uit aan vluchtelingen, gelukzoekers en aan allochtonen die hier een hoop ellende veroorzaken. Stem massaal PVV meer kun je toch niet doen. Stem PVV, PVV, PVV. Afgesproken, gewoon doen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 22-9-2016 - 00:07

Wat deze 9 mensen gezegd hebben klopt allemaal, er is geen speld tussen te krijgen. Te triest voor woorden. Ze geven liever het geld aan de vluchtelingen, gelukzoekers en aan allochtonen die hier een hoop ellende veroorzaken. Stem massaal PVV meer kun je niet doen. PVV,PVV,PVV gewoon doen. Afgesproken.

Door H.B.Wikke (niet gecontroleerd) op wo, 21-9-2016 - 23:36

De meest recente crisis waarvan men zegt dat wij daar uit zijn zou verbetering in inkomen moeten brengen, ook voor de ouderen. Pensioenfondsen klagen steen en been, stoeien met de dekkingsgraad, nu rond de 91,6%. Maar.... Tijdens de laatste crisis zijn de totale reserves van de pensioenfondsen verdubbeld van 70 miljard naar 140 miljard‼️‼️‼️ Pensioengerechtigde gaan er weer niet op vooruit, leg dit maar eens uit aan alle gepensioneerde die al 10 jaar stil staan in de groei van hun inkomen...‼️‼️

Door Andre Janssen (niet gecontroleerd) op wo, 21-9-2016 - 21:27

Beschamend hoe dit kabinet ( Rutte) durft te beweren dat iedereen er op vooruit gaat. Als hij zo slecht kan rekenen hoeven ze in elk geval niet op mijn stem te rekenen.

Door janroks44@gmail.com (niet gecontroleerd) op wo, 21-9-2016 - 21:26

Het zal wel net als ander jaren beloven en beloven voor het stemmen maar daarna niets meer.

Door Bkruijswijk (niet gecontroleerd) op wo, 21-9-2016 - 20:57

dit geld voor mij het zelfde 42 jaar ploegen dienst en 8 jaar div baantjes, begonnen op mijn 14 j nu 1800 euro waar van 100 netto in geleverd. de laatste 5 jaar. ik ben woedend . en stem p v v

Door Rien (niet gecontroleerd) op wo, 21-9-2016 - 20:32

De gepensioneerden tellen vandaag de dag niet meer mee, wij zijn een blok aan het been van deze regering.
De AOW en de Pensioen wordt steeds minder en de ouderen komen steeds meer in de financiële problemen waardoor zei niet meer de maand rond kunnen komen van dat fooitje dat is net te weinig om van te leven, en
te veel om er van dood te gaan. Ik geloof dat wij ouderen ook maar eens op de barricade moeten gaan, met ze allen de weg op te gaan en alles vast te zetten. Vooral in Den Haag tijdens de spits!!! Als het dan toch geld moet kosten dan maar voor iedereen.

Door Franck (niet gecontroleerd) op wo, 21-9-2016 - 20:22

Wanneer gaan wij ouderen eens samen op de bres tegen dat stelletje oplichters!
Alweer de gepensioneerden die ( iets) meer verdienen dan 36000 bruto, ( hebben we wel 40 + meer jaren voor gewerkt!) gaan zelfs achteruit!
Daaronder wordt mooi gecompenseerd, en daarboven wordt ook flink geprofiteerd!
Stem in godsnaam/ouderennaam volgend jaar geen vvd- pvda-cda-of d66 meer!
Deze groeperingen verkwanselen ons land- de waarden en de ouderen!!
Laat diegenen die dit nog niet raakt oppassen, want dit wordt ook de basis voor latere ouderen, en laat je niet in slaap sukkelen door deze regering met die fooi die ze je geven!