Kruidig geroosterde bloemkool met bulgur

geroosterde bloemkool
Getty Images

Een heerlijk vegetarisch recept met frisse granaatappelpitten en bulgur. Leuke bijkomst, het heeft een hele lage klimaatbelasting!

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
30 uur

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 groot blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 480 gram)
  • 1 limoen
  • 1 groentebouillontablet met minder zout
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel kurkuma
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 300 gram volkoren bulgur
  • handje verse munt
  • 150 ml halfvolle yoghurt
  • 150 gram granaatappelpitten (vers of diepvries)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en was de bloemkool. Snijd een klein stukje van de steel af.
  • Kook de hele bloemkool in een pan met weinig water afgedekt 5 minuten.
  • Spoel de kikkererwten af.
  • Pers de limoen uit.
  • Pureer de kikkererwten met de verkruimelde bouillontablet, de specerijen, het limoensap en de olie. Voeg ca. 150 ml water toe tot sausdikte.
  • Dep de bloemkool droog.
  • Draai de bloemkool ondersteboven en giet 2/3 van de saus erin, schud dit zodat het mengsel zich goed verdeeld. Draai de bloemkool weer om en besmeer met een kwastje de bloemkool met rest van het mengsel.
  • Rooster de bloemkool in een ovenschaal met bakpapier voor 25-30 minuten in het midden van de oven.
  • Kook de bulgur volgens gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  • Was de munt en snijd het fijn.
  • Meng de munt met de yoghurt.
  • Schep de bulgur in een schaal en leg de bloemkool hierop. Garneer met de yoghurtdressing, granaatappelpitjes en eventueel extra verse munt.

Voedingswaarden

Porties 
4
Energie 
575kcal
Eiwit 
25 gram
Koolhydraten 
85 gram
Suiker 
9 gram
Vezels 
25 gram
Vet 
10 gram
Verzadigd vet 
2 gram
Zout 
600 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum