En: 12 makkelijke dipsausjes

Omdat we dit jaar 35 zijn geworden, trakteren we op heerlijke recepten voor bij de borrel. En om het feest compleet te maken: 12 makkelijke dipsausjes.
Recepten: Ilse D’hooge, Natalie Peeters. Foto’s Tom Swalens
Tartelettes met ricotta en gerookte zalm
4 à 6 pers. 35 min. + 12 min. in de oven + 1 uur rusten
Voor het deeg
250 g bloem + extra
1 eidooier
125 g koude boter + extra
50 ml ijskoud water
Voor de vulling
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de eidooier erin en leg de stukjes boter eromheen. Snij de boter met twee messen door het bloemmengsel of gebruik de vlindergarde van de keukenmachine.
2. Hou je handen onder de koude kraan, droog ze af en kneed met koele handen verder tot je een stevig deeg hebt. Voeg beetje bij beetje ijswater toe tot je het deeg goed kunt kneden zonder dat het plakt. Vorm het deeg tot een bol en verpak het in vershoudfolie. Laat het 1 uur opstijven in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de kleine taartvormpjes in met boter en bestuif ze met bloem. Schud het teveel eruit. Rol het deeg uit en steek er cirkels uit zo groot als de vormpjes. Leg de deegcirkels in de vormpjes en bekleed ook de zijkanten met deeg. Prik het deeg een paar keer in met een vork. Leg vellen bakpapier en bakknikkers op de deegbodems. Bak ze 10 à 12 minuten blind in de oven. Laat daarna de bodems even drogen aan de lucht.
4. Maak de ricottavulling. Snipper 1/3 van de gerookte zalm heel fijn. Snij de rest in repen. Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Klop de room stijf. Spatel de room, het citroensap, de peterselie en de zalm door de ricotta. Breng het mengsel op smaak met peper en wat zout. Doe het in een spuitzak.
5. Spoel de radijsjes af en snij ze in plakjes. Spuit wat van de mousse in de tartelettes en leg de reepjes gerookte zalm, de plakjes radijs, de bieslook en de geraspte citroenschil erop.
Watermeloenspiesjes met mozzarella en kerstomaat
4 à 6 pers. 10 min.
kleine mozzarellabolletjes, 125 g
½ kleine watermeloen
1 doosje gele kerstomaatjes, 125 g
enkele blaadjes basilicum
sesamzaadjes
sesamolie
peper en grof zout
1. Snij de watermeloen in gelijke blokjes van zo’n 3 cm breed en 2 cm dik. Doop de boven- en onderkant eerst in sesamolie en dan in sesamzaadjes.
2. Verhit een grillpan en borstel deze in met sesamolie. Rooster de watermeloen kort aan beide kanten waar de sesamzaadjes zitten.
3. Prik de watermeloenblokjes op een houten prikkertje met de gele kerstomaat, een blaadje basilicum en een bolletje mozzarella. Maak af met wat grof zout en peper.
Aspergebruschetta met prosciutto

4 à 6 pers. 20 min.
150 g prosciutto
500 g witte asperges
50 g rucola
6 radijsjes
200 g kruidenkaas
1 stokbrood
olijfolie
peper
1. Schil de asperges, verwijder de houtachtige uiteinden en blancheer ze 8 à 10 minuten in lichtgezouten water. Haal ze voorzichtig uit de pan en laat ze goed uitlekken. Spoel de radijsjes af en snij ze in schijfjes.
2. Snij het stokbrood in schuine lange repen, borstel ze in met olijfolie en rooster ze in een hete grillpan.
3. Bestrijk de gegrilde broodjes met kruidenkaas, leg er een asperge, wat rucola en enkele schijfjes radijs op en maak af met prosciuttoroosjes en wat peper. Serveer meteen.

Borrelkrans à 6 pers. 15 min.
2 bolletjes buffelmozzarella
50 g truffel-salami
50 g prosciutto
200 g kerstomaatjes
6 snackkomkommers
6 snackpaprika’s
6 radijsjes
handvol vers basilicum
Voor de dipsaus
1 blokje feta, 150 g
150 g Griekse yoghurt
de geraspte schil van 1 citroen
2 el olijfolie
gedroogde oregano
gedroogde chilivlokken
1. Maak eerst de dipsaus. Meng de feta, de geraspte citroenschil en de olijfolie door de Griekse yoghurt. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Doe de saus in een potje en garneer met een snufje oregano en chilivlokken.
2. Maak de krans. Halveer de komkommers, de paprika’s en de radijsjes en snij de bolletjes mozzarella doormidden. Prik de salami samen met de kerstomaatjes op spiesjes en maak roosjes van de prosciutto. Leg alle ingrediënten in een cirkel rond de dipsaus en garneer met een handvol basilicum.
12 partydips
Met een minimum aan ingrediënten creëer je in korte tijd een maximum aan smaak. Geen wonder dat dips de sterren zijn van elk feestje.
Kunt u de pagina's moeilijk lezen? Download hier de PDF met de dips >>

Mixers klaar? Dippen maar!
