Zo wordt het perfecte bier gebrouwen

Getty Images

Bier is er vandaag de dag in alle soorten en smaken. Maar wat veel liefhebbers niet weten, is dat 'echte' pils al eeuwen volgens een speciale traditie wordt gebrouwen.

Oorsprong

Het Reinheitsgebot (vertaald: Zuiverheidsgebod) stamt uit Beieren, natuurlijk veruit de beroemdste streek als het om bier gaat. In 1516 besloot hertog Wilhelm IV dat het gerstenat aan bepaalde richtlijnen moest voldoen. De kwaliteit van het bier moest voorop komen te staan, iets waar Duitse brouwers en de bevolking trots op konden zijn. Dankzij de wettelijke richtlijnen werd het Reinheitsgebot als kwaliteitskeurmerk gezien. 

Ingrediënten 

Oorspronkelijk mocht iedere bierbrouwer slechts drie ingrediënten gebruiken: water, mout en hop. Op onverklaarbare wijze werd het beste bier altijd gebrouwen op plekken in de buurt van een bakkerij. De brouwers begrepen er niets van. Dankzij het gist dat in de lucht hing en door de ramen de brouwketels inkwam, kreeg het bier een extra goede smaak. 

Maar in die tijd wist men nog niet van het bestaan van gist af; het was dan ook een 'toevalstreffer'. Gist is namelijk pas veel later ontdekt. Na de ontdekking werd het ook opgenomen in het Reinheitsgebot en behoort het nu officieel tot een van de ingrediënten waar je bier mee mag brouwen. 

Erecode

In de loop der jaren zijn de regels rondom het brouwen versoepeld en wordt het Reinheitsgebot steeds vaker ingezet bij de marketingstrategie. Maar Duitse bierbrouwers zijn nog altijd trots op de 'erecode' van hun pils. Het is nog steeds verboden om chemische stoffen en smaakjes toe te voegen, behalve voor brouwers die zich puur op export focussen.

Bijzonder is dat ook nieuwe Duitse speciaalbieren volgens het Reinheitsgebot worden gebrouwen.

Getty Images

De Duitse brouwersfederatie probeert het Reinheitsgebot vandaag de dag nog altijd op de werelderfgoedlijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO te plaatsen.

Oorspronkelijke tekst

Dat het Reinheitsgebot al meteen een bloedserieuze wet was in de brouwwereld, bleek wel uit de tekst die de toenmalige hertog liet rondsturen. Als we het Reinheitsgebot vertalen, komen we bijvoorbeeld de volgende teksten tegen:

"Wij verordenen, eisen en willen met de raad van onze streek, dat voortaan overal in het vorstendom Beieren, zowel op het platteland als in onze steden en markten, die geen bijzondere verordening daarvoor hebben, van Sint-Michiel tot Georgi één maat of één kop bier voor niet meer dan één Pfennig van de Münchener munt, en van Georgi tot Sint-Michiel één maat voor niet meer dan twee Pfennig van dezelfde munt, de kop voor niet meer dan drie Heller gegeven en uitgeschonken mag worden, met dreiging van de hieronder vermelde straf (...)"

"(...) Wanneer iemand deze verordening met opzet overtreedt en niet naleeft dan moet de bevoegde rechtsinstantie bij wijze van straf dit vat bier, telkens wanneer er sprake is van een inbreuk, onverbiddelijk wegnemen."

Bronnen: Warsteiner, eten-en-drinken.infonu.nl