Bezoek de mooiste eilanden: Samos, Lesbos en Pilion

Griekenland is een land dat bestaat uit vele (schier)eilanden. In dit artikel lichten we er drie uit: Samos, Lesbos en Pilion! Alledrie hebben ze u veel te bieden, op hun eigen manier. Welk eiland gaat u bezoeken?

Samos: een tocht langs wijn- en olijfgaarden

Samos is één van de grootse Noord Egeïsche eilanden. U vindt er witte zandstranden, schilderachtige dorpjes, pittoreske en gezellige vissershaventjes. Het milde klimaat en de mooie natuur worden afgewisseld met veel archeologische bezichtigingen. Bovenal is Samos een prachtige plek voor wandelaars. De wegen die tussen de dorpen in liggen, passeren langs wijngaarden, olijfgaarden, sparren, platanen en enge dalen, in combinatie met een prachtig uitzicht. Het kerkisgebergte met zijn tientallen grotten en de streek die zich uitrekt vanaf de rivier tot aan het kleine en grote Strand van Seitani, vormen samen een uitgestrekt natuurpark. Voor liefhebbers van bergbeklimming is er ook veel te doen!

De mooiste wandeltochten in Griekenland

Wist u dat er in Griekenland bruine beren leven? Wist u dat u in Griekenland diepe kloven en hoge gebergtes vindt? Vele bossen met prachtige watervallen? Waarschijnlijk gaat uw wandelhart nu harder kloppen. Hier vindt u de mooiste bestemmingen in Griekenland.

Samos is de geboorteplaats van veel beroemde, historische personen. Van de wiskundige en filosoof Pythagoras – oprichter van de muziek en van de moderne wiskundige denkwijze, tot de astronoom Aristarchus, de eerste die ongeveer 2300 jaar geleden sprak over het heliocentrisch systeem van ons planetenstelsel. Het is de plek waar de filosoof Epicurus, Aesopus met zijn fabels, de filosoof en de generaal Melissos verbleven.

De hoofdstand van Samos draagt dezelfde naam. Het bestaat uit vier delen: Vathy, Karlovasi, Pythagoreio en Marathokampos, en heeft in totaal 33 dorpen. U ontdenkt daar pittoreske kusten, bergen van uitzonderlijke schoonheid en weelderige groene dorpjes in het binnenland, waar de lokale kleur door de tijd heen ongewijzigd is behouden.

De twee imposante bergen van de wilde en rotsachtige Kerkis-berg met steile hellingen en ravijnen, met een hoogte van 1.443 m en de groene Ampelos (of Karvounis) met een hoogte van 1.160 m, domineren het eiland. Samos heeft weinig laagvlakten, en de grootste vallei is die van Chora, gelegen aan de zuidkant van het eiland. 

Op Samos vindt u weelderige vegetatie. Alles om u heen in het maagdelijke natuurlijke landschap is gemaakt van kleuren en licht. Of u zich nu in de majestueuze bergen of in de grotten, kloven en ravijnen bevindt, de omgeving van Samos doet u denken aan het Griekse binnenland in het klein. Meer dan 1400 soorten zeldzame planten, waarvan vele inheems zijn en tientallen soorten roofvogels, zullen uw voetstappen begeleiden! Echt een aanrader voor wandelaars en bergbeklimmer dus!

Meer over Samos >>

Lesbos: een breed aanbod

Het eiland Lesbos is één van de grootste Griekse eilanden. Het is ooit ontstaan uit twee vulkanen, en dat is nog duidelijk te zien. Lesbos onderscheidt zich door de rijke flora en fauna, olijfboomgaarden, traditionele dorpen, bijzondere architectuur, thermale baden en goede accommodaties voor toeristen. Het eiland staat ook bekend door haar uitstekende streekproducten: super verse sardines en lekkere agrarische producten, zoals de olijfolie en de lekkere ouzo.

Aan de westelijke kant vindt u het Versteende Woud: een verzameling gigantische bomen, sequoia's en naaldbomen, die miljoenen jaren geleden werden bedolven onder gloeiende lava. Een heel bijzonder gezicht! Bent u in de buurt van Mytilini, ga dan ook eens binnen bij het Byzantijnse fort dat hoog boven de haven uittorent. Het antieke amfitheater is eveneens een ommetje waard. En als het te warm wordt, kunt u altijd nog uitrusten bij één van de vele badplaatsen die het eiland rijk is!

Meer over Lesbos >>

Pilion: paradijs voor wandelaars en fietsers

Het schiereiland Pilion ligt aan de oostkust van de Griekse vasteland, halverwege tussen Athene en Thessaloniki. Het wordt gekenmerkt door een berg van bijna 2.100 hoog, die ontzettend veel schoonheid verbergt. Pilion heeft veel te bieden: bijzondere lokale architectuur, en een overweldigende natuurlijke omgeving. Naast de schiereiland ligt de eilandengroep Sporades, zeer makkelijk te bereiken vanuit de haven van Volos, de hoofdstad van de provincie Pilion. 

Wandelaars bevinden zich in een waar paradijs. U kunt wandelen in het grote netwerk van de verschillende wandelpaden die het hele schiereiland doorkruisen, dat is de beste manier om Pilion écht te leren kennen. U verkent hier dichtgroeiende bossen, idyllische rivierbeekjes, en bezoekt sfeervolle traditionele dorpen. Wie niet van wandelen houdt, kan ook een mountainbike huren. Er zijn uitgestippelde fietsroutes van verschillende zwaarte, deze brengen de bezoeker die van fietsvakanties houdt naar de verste uithoeken van Pilion. 

Ook heeft Pilion een groot aantal van de mooiste stranden van Griekenland beschikbaar. De combinatie van de zee en de groene berg, zo dichtbegroeid dat de bomen, soms komen bijna tot aan het water. De rijke schaduw van de bomen aan het strand bieden verkoeling als het erg heet wordt. Soortgelijke bijzondere stranden heb jij ook bij de naburige eilanden van de Sporaden.

Pilion is bezaaid met traditionele dorpen. Hun architectonische karakter uit vroeger tijden is bewaard gebleven. Er is een openluchtmuseum voor de liefhebbers van de traditionele architectuur. Een oude stoomlocomotief boemelt nog steeds langs sommige van de  traditionele dorpen van Pilion. Dit traject is ontstaan rond eind 19e eeuw, met bijzonder smalle sporen die langs ravijnen en kleine rivieren boemelt. Een unieke ervaring!

Meer over Pilion >>