Corona-app voor vliegreizigers

Er komt een wereldwijde ‘corona-app’ voor wie met het vliegtuig mee wil zodra de grenzen weer open zijn. Volgende maand gaat de zogenaamde ‘de IATA Travel Pass’ op proef van start. Tweederde van de Nederlandse vakantiegangers vindt zo’n coronapaspoort een goed plan.

Deze IATA Travel Pass is geen papieren document maar een app op je mobieltje. Die bevat alle corona-informatie van de reiziger. Bijvoorbeeld of hij gevaccineerd is of zich recent heeft laten testen op corona. De informatie komt van officieel goedgekeurde laboratoria. Dat moet fraude helpen voorkomen. De persoonlijke gegevens in de app zijn beveiligd, zodat jan en alleman ze niet kan inzien. De reiziger zelf krijgt wel inzage. Hij beslist ook welke informatie hij wil delen. De app is ontwikkeld door IATA, de belangenorganisatie van de wereldwijde luchtvaart. In beginsel is hij dus geschikt voor elke vliegreis ter wereld, waar dan ook naartoe.

De ‘IATA Travel Pass’ vervangt de papieren vaccinatie- en testcertificaten die de vliegreiziger nu nog moet meenemen. Airlines zijn teveel tijd kwijt om die allemaal met de hand te checken, klagen ze. Het scannen van de speciale QR-code die de IATA-app vanzelf aanmaakt, gaat stukken sneller.

Een grote wereldwijde luchtvaartmaatschappij als Singapore Airlines is al begonnen met het testen van de corona-app. En andere belangrijke maatschappijen, zoals Emirates, Qatar Airways en Etihad popelen om er ook mee te kunnen beginnen. Er zijn ook andere coronapaspoorten in de maak, maar die gelden vaak maar voor één of een paar airlines en zijn dus niet overal geldig. Het IATA-paspoort heeft een wereldwijde dekking.

De verwachting is dat uiteindelijk niemand meer mag reizen tenzij hij kan aantonen dat hij recent is getest en niet besmet is. En zodra iedereen de kans heeft gehad om zich te laten inenten, zullen alleen reizigers die gevaccineerd zijn, mee het vliegtuig in mogen, verwachten experts in de reisbranche. Dat lijkt misschien bijzonder maar is niks nieuws. Want talrijke, vooral tropische landen verlenen al sinds jaar en dag alleen toegang aan reizigers die gevaccineerd zijn. Bijvoorbeeld tegen ziekten als hepatitis, gele koorts, rabiës en dtp.

Tweederde van de Nederlandse vakantiegangers vindt zo’n coronapaspoort een goed idee. Dat blijkt uit een enquête van ticketverkoper Vliegtickets.nl onder bijna 1500 reizigers. Slechts 20 procent is tegen dit plan. Sander van Veen van Vliegtickets.nl zegt: “Of het zover komt, weten we uiteraard niet. Het lijkt realistischer dat sneltesten en teststraten op luchthavens ervoor kunnen zorgen dat we in de nabije toekomst weer kunnen vliegen.”