Cultuurtip: Iconische foto’s

Het Nationaal Archief in Den Haag bewaart de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar. Voor de tentoonstelling ‘Face to Face’ is uit dat enorme aanbod een selectie van ruim honderd iconische portretfoto’s gemaakt. Een expositie om in te lijsten.

Indringend

De getoonde foto’s zijn niet alleen van beroemdheden – bijvoorbeeld van Winston Churchill, Nelson Mandela, Margaret Thatcher, Marilyn Monroe en Audrey Hepburn – maar ook van anonieme personen, zoals een Ajaxsupporter, een Amerikaanse soldaat in Vietnam en een gewone Indiase vrouw. Tezamen met brieven, historische documenten, boeken, tijdschriften en audiofragmenten worden de portretten bovendien tot leven gewekt.

De indringende foto’s zijn afkomstig van bekende Nederlandse fotografen, onder wie Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Paul Huf en Erwin Olaf, en buitenlandse fotografen als Lord Snowdon, Cecil Beaton, Philippe Halsman en René Burri.

De tentoonstelling is te zien van 14 september tot en met 6 januari 2019. Het Nationaal Archief is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Het ligt pal naast het Centraal Station van Den Haag. Let op: maandag gesloten.

Meer informatie: www.nationaalarchief.nl/facetoface

Yoko Ono en John Lennon in het Hilton Hotel, Amsterdam maart 1969. Foto Cor Jaring

Moeder Teresa, 1996. Foto John Downing

Schrijver Jan Cremer, circa 1970. Foto John Garner