De hemel op Bali

Getty Images

Het dagelijkse leven en de religieuze plichten gaan hand in hand op Bali. Reisredacteur Thijs Joosten leert en geniet van de talloze tempels en vooral van de zachtmoedige mensen op dit prachtige Indonesische eiland.

Getty Images
Ik ben vroeg opgestaan om nog voor het ontbijt te gaan zwemmen en had verwacht dat ik de weelderig begroeide tuin van Hotel Segara Village in de badplaats Sanur voor mezelf zou hebben. Er loopt echter al een jonge bediende rond met een dienblad vol gevlochten mandjes, gevuld met vers geplukte bloemen en een handje rijst. “Ik ben twee uur bezig geweest om ze te maken en nu ga ik ze overal neerzetten”, vertelt ze opgewekt.

Overal staan offermandjes

Reizigers op Bali struikelen over deze offer­mandjes. Letterlijk en figuurlijk. Ze staan werkelijk overal. Op vensterbanken, in etalages van winkels, op de paden tussen de intens groene rijstvelden, in de deuropening van winkels. Wie er eentje per ongeluk omver heeft geschopt, moet maar hopen dat de Balinese hindoegoden even zachtmoedig zijn als de mensen die hen vereren, en hem zijn kleine misstap vergeven.

Yoga en meditatie

Getty Images
Op Bali wordt religie helemaal niet achter gesloten deuren beleden, zoals bij ons. Het gewone leven en de vele religieuze plichten lopen door elkaar heen. Het eiland trekt daarom veel mensen die belangstelling hebben voor spiritualiteit. Bali is dan ook een centrum van yoga en meditatie, en op diverse plekken – zelfs op het strand – zijn er mensen mee bezig. Vooral het leven in de talloze tempels is boeiend. Het eiland, waarvan de bevolking als enige in Indonesië vrijwel volledig hindoeïstisch is, kent tientallen religieuze feestdagen, en dan ligt het gewone leven soms dagenlang plat.

Heilig water

Getty Images
Een heel bijzondere tempel is de Tirta Empul vlak bij het drukke toeristenplaatsje Ubud, die gebouwd is rond de bron waar heilig water uit stroomt. Gelovigen stappen een bassin in en wassen zich, waardoor hun ziel wordt gereinigd. Iedereen mag het water in, ook niet-hindoes, maar het lijkt me toch een beetje raar om als enige westerling in het water te staan, niet goed wetend wat te doen. In plaats daarvan wandel ik door het tempelcomplex en bekijk de Balinezen tijdens hun rituelen. Een groep jonge meisjes in witte jurken lijkt mij even interessant te vinden als ik hen, of gewoon vreemd, en ze staren giechelend naar me terwijl de priester hen met water en een paar rijstkorrels zegent.

Traditionele massage

Mijn reisgenote Elise en ik belanden op een crematieplechtigheid, die op een grasveldje in een dorp gaande is. Helemaal volgens lokaal gebruik wordt er niets verborgen gehouden en iedereen mag komen kijken. In Nederland zou waarschijnlijk niemand erover peinzen om zomaar een begrafenis te bezoeken, maar hier kijkt niemand op van spontante gasten. De tientallen aanwezigen babbelen met elkaar, drinken thee of eten een sateetje, bereid door vrouwen in de wegberm op kleine barbecues. Als even verderop niet de bedroefde familie stond, zou de onwetende buitenstaander denken dat hij op een klein feestje was beland.

Iedereen lacht en knikt vriendelijk goeiedag

Getty Images
Ook bezoekers die niet zoveel op hebben met spiritualiteit, vinden op Bali veel bezienswaardigs. Zoals de weelderige tropische natuur en de heerlijke Balinese keuken. Het is een plek om een traditionele massage te krijgen, het sap op te slurpen uit een kokosnoot die zonet met een kapmes is geopend, de buik rond te eten bij een etensstalletje langs de weg en op een van de intens groene sawa’s in het binnen­land te bekijken hoe een boer met een waterbuffel zijn rijstveld egaliseert. Elise en ik krijgen een diner op het strand van Jimbaran Beach aangeboden, terwijl de sterren flonkeren en mensen over het zand flaneren. Wat Bali zo bijzonder maakt, zijn de zachtaardige en open mensen. Iedereen lacht en knikt vriendelijk goeiedag.

Bouwwerk met elf daken

Getty Images
Midden in de bergen ligt de Ulun Danu Bratan-tempel aan een kratermeer. Het zeventiende-eeuwse bouwwerk met zijn elf daken is gewijd aan de watergodin Dewi Danu, die verantwoordelijk is voor een goede irrigatie. Het is een hele toer om er een foto van te maken omdat het druk is en er voortdurend mensen voor de lens staan, en ik raak een beetje geïrriteerd. Maar de andere bezoekers lijken het juist heel gezellig te vinden om hier met z’n allen te zijn. Ik besluit de drukte als een goed Balinees dan maar voor lief te nemen, want het dagelijkse en het geestelijke leven gaan op Bali toch hand in hand.

Bali praktisch

  • Vakanties: Reisorganisatie Corendon biedt een groot aantal vakanties naar Bali aan.
  • Vliegen: KLM vliegt dagelijks rechtstreeks naar Denpasar, de hoofdstad van Bali.
  • Klimaat: Bali ligt vlak bij de evenaar en het is er warm en vochtig. De temperatuur schommelt het hele jaar rond de 30 graden.
  • Gezondheid: Misschien is een injectie tegen buiktyfus, hepatitis A en DTP nodig. Informeer ruim vooraf bij de huisarts of kijk op www.lcr.nl.

Indonesië op een rij: www.plusonline.nl/indonesie

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine