De mooiste steden langs de Spaanse kust

Spanje is niet voor niets één van de populairste vakantielanden ter wereld. Met bijna vijfduizend kilometer aan kustlijn in het zuiden en het noorden, vormen de stranden een logische trekpleister.

 

Maar ook de steden hebben heel wat bezienswaardigheden te bieden. Hieronder combineren de reisexperts van vliegticketsite Tix.nl beide attracties in een lijstje met de mooiste steden langs de Spaanse kust. Welke heeft u al bezocht en welke gaat u nog afstrepen?

Barcelona

De hoofdstad van Catalonië heeft veel te bieden: modernistische architectuur, La Rambla, een bruisend nachtleven en hippe strandwijken. Het is daarnaast een populaire bestemming voor studenten. Aan het einde van een drukke dag rondlopen – al is Barcelona wellicht nog beter te ontdekken per fiets of e-bike – laat u de wereld rustig aan u voorbij trekken op een terrasje, onder het genot van wijn en tapa’s.

Valencia

Valencia was al een stad met statige gebouwen en een rijke historie, maar deze stad heeft de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. Het resultaat is een compleet vernieuwde haven en futuristische bouwwerken zoals de Ciudad de las Artes y las Ciencas. Valencia weet oud en nieuw, natuur en stad feilloos te combineren. Geen wonder dat steeds meer mensen de geboorteplaats van de paella voor een city trip bezoeken.

Cádiz

Voorbij Gibraltar en aan de Atlantische Oceaan ligt Cádiz, de oudste continu bewoonde stad van Europa. Op een landtong voeren de nauwe straatjes naar pleinen en parken, wat een eindeloze ontdekkingstocht betekent in een stad waar Marokko voelbaar dichtbij ligt. Sterker nog, Tanger is makkelijk te bezoeken tijdens een dagtocht. Het panoramische uitzicht vanuit de Torre Tavira is het perfecte startpunt van uw stadswandeling.

A Coruña

Portugal slokt een behoorlijk deel van het Iberische schiereiland op, waardoor de volgende stad in deze denkbeeldige road trip in het noordwesten van Spanje ligt. In een landschap dat aan Bretagne of zelfs Ierland doet denken, beseft u hoe gevarieerd Spanje eigenlijk is. Bovendien heerst hier een volledig ander klimaat dan in, pakweg, Zuid-Spanje. Ontdek de rijke historie van de stad, waaronder de oudste nog werkende Romeinse vuurtoren, en doe u tegoed aan misschien wel de lekkerste gerechten van het land. Een stad voor levensgenieters zoals u.

Santander

Santander is een stad met prachtige architectuur en elegante kathedralen. Het Museo Marítimo en het Museo de Bellas Artes zijn een bezoekje waard. Wilt u even aan de stadsdrukte ontsnappen, dan vindt u goudgele stranden en natuurparken op een korte autorit afstand. Ook de grotten van Puente Viesgo en het charmante dorpje Santanilla del Mar zijn populair bij bezoekers aan Santander.

Bilbao

De trotse hoofdstad van Baskenland ligt in een groene vallei. In de statige binnenstad treft u tussen de gotische kerken levendige barretjes waar u voor weinig geld de heerlijkste pintxos met een regionale wijn wegspoelt. Bezienswaardigheden in Bilbao zijn het beroemde Guggenheim-museum en de grootste overdekte markt ter wereld, de Mercado de la Riberais.

San Sebastián

Voor velen is San Sebastián de mooiste stad in Spanje. Aan een halvemaanvormige baai met een schitterend strand vindt u tientallen historische gebouwen. Surfers lopen er blootvoets over straat en bezonnebrilde dames frequenteren in naaldhakken de luxe boetieks. Net als in Nederland liggen overal fietspaden, wat uitnodigt tot een fietsrit naar bijvoorbeeld het paleis van Miramar met zijn fotogenieke zeezichten. San Sebastián is tevens één van de culinaire hoogtepunten van Spanje. Men is hier zo dol op eten dat er dagelijks geen drie, maar zes maaltijden gepland staan.