Digitaal: efficiënt zoeken met Google

Google is een krachtige zoekmachine waarmee u heel wat meer kunt doen dan enkele zoekwoorden intypen. De zoekmachine bevat tal van opties waarmee u stukken doelgerichter kunt zoeken. Wij geven u achttien zoektips.

Google is wereldwijd de meest geliefde zoekmachine. Toch gebruiken de meeste mensen slechts een fractie van wat ze aankan. Zo biedt www.google.nl de mogelijkheid om louter Nederlandstalige pagina's weer te geven. Maar er zijn nog veel andere functies om in gedachten te houden. De tijdwinst die u bij al uw zoekopdrachten samen kunt maken, is gigantisch. Van googelaar tot goochelaar in 20 tips!

1. Tik zoveel mogelijk zoekwoorden in


Een courante fout die onervaren internetzoekers maken is dat ze er geen rekening mee houden dat het aantal webpagina's dat Google doorloopt, enorm is. Ze geven één of maximaal twee zoektermen in waardoor ze verloren lopen in de massa resultaten. Vaak is het beter 6 zoekwoorden in te geven en een beperkt aantal resultaten te krijgen, dan 2 zoekwoorden en daarna honderden pagina's te moeten doorploegen. Vindt u het resultaat te beperkt, dan kunt u een term weghalen en de zoekopdracht herhalen. Google kan tot... 32 zoekwoorden tegelijk verwerken!

Redeneer bij het ingeven van uw zoektermen alsof u een tekst op het internet zou willen plaatsen. Stel dat u de geboortedatum van Albert Einstein zoekt, dan zult u er misschien komen door de woorden: albert einstein geboortedatum in te tikken, maar zeker is dat niet. De kans is echter groot dat iemand in een biografie over Einstein geschreven heeft: Albert Einstein, geboren op... Om dit trucje toe te passen moet u zich dus verplaatsen in de gedachtegang van de schrijvers van webteksten.

2. Gebruik aanhalingstekens


Wilt u bijvoorbeeld meer informatie over fietsen in Limburg en typt u in het zoekveld fietsen in Limburg in, dan krijgt u als resultaat alle webpagina's waarin de woorden fietsen en Limburg voorkomen (met het woordje in houdt Google geen rekening omdat het te vaak voorkomt). Typt u echter in het zoekveld "fietsen in Limburg" (tussen aanhalingstekens) dan zoekt Google letterlijk naar deze zinsnede.

3. Doorzoek de titels


Soms komt u bij het zoeken een heel stuk dichter in de buurt door alleen in de titels van webpagina's te zoeken, net zoals u bij het doornemen van een krant eerst even alle titels bekijkt. Dat kan door in het zoekvenster van Google het commando allintitle: gevolgd door een spatie en uw zoekterm(en) in te geven.

4. Zoek in documenten


Google doorzoekt niet alleen webpagina's maar ook documenten, pdf-bestanden, excelfiles, PowerPointpresentaties enz. Herinnert u zich dat u een specifiek gegeven waarschijnlijk kunt terugvinden in een worddocument van een spreker die in uw vereniging een voordracht heeft gegeven, dan kunt u enkel op worddocumenten zoeken door in het zoekvenster na de zoekterm het commando filetype: doc te typen. Hetzelfde geldt voor filetype: pdf of filetype: ppt, filetype: xls enz.

5. Gebruik het minnetje


Resultaten die u niet interesseren kunt u wegzuiveren door ze in het zoekveld in te brengen, voorafgegaan door een minteken. Zoekt u informatie over Ibiza maar niet over de Seat Ibiza, dan kunt u in het zoekvenster tikken: ibiza -seat

6. Gebruik drie puntjes


Bent u op zoek naar een tweedehandse wasmachine en bent u bereid daar tussen de 350 en de 400 euro aan te besteden? Dan maakt u gebruik van drie puntjes. U geeft in het zoekvenster in: wasmachine prijs 350...400 en Google zoekt voor u waar u dit koopje kunt vinden. Let op: de cijfers mogen geen spaties of puntjes bevatten: 20.000 wordt 20000.

7. Zoek in een site


Bent u op zoek naar iets waarvan u weet dat het zich op een bepaalde site bevindt die helaas geen zoekfunctie heeft, dan geeft u in Google in site: naamvansite.nl (de www valt weg). Wilt u bijvoorbeeld zoeken in www.fietsen.123.nl dan typt u in het zoekvenster site: fietsen.123.nl

8. Zoek in een land


Met dezelfde opdracht kunt u het zoeken ook beperken tot de websites van een bepaald land. Bent u enkel geïnteresseerd in Nederlandse sites dan geeft u na de zoektermen de opdracht site: .nl in. Let op: Google zoekt dan enkel naar websites die eindigen op .nl en laat sites, die net zo goed Nederlands kunnen zijn maar eindigen op bijvoorbeeld .org of .net links liggen!

9. Haal verdwenen documenten terug


Stel dat de zoekmachine een veelbelovend resultaat toont, maar wanneer u er op doorklikt krijgt u de melding 'Page not found' of 'Error 404' omdat de pagina intussen door de webmaster is weggehaald. Met Google hebt u een kans om de pagina toch nog te kunnen bekijken. Op het moment dat Google een webpagina bezoekt om ze te indexeren, maakt het een kopie voor zichzelf. Die kopie kunt u vaak nog opvragen. Dat doet u door op de vierde regel van het desbetreffende resultaat op de tekst In cache te klikken. Zoekt u op specifieke documenten (zie punt 4), dan klikt u op HTML-versie.

10. Gebruik Google als woordenboek


Wat betekent tsunami nu ook alweer? Google zal het u vertellen. U geeft de opdracht define: tsunami en u krijgt een omschrijving van de ingegeven term.

11. Reken met Google


U wilt snel iets uitrekenen. Tik uw berekening in het zoekveld van Google. U wilt weten hoeveel 2+2 is? Typ het gewoon in! Als u een maalteken nodig hebt, gebruikt u * (asterisk). Ook voor het converteren van eenheden zit Google niet verlegen. Wilt u weten hoeveel graden Celsius 82 graden Fahrenheit is, dan typt u: 82 degrees Fahrenheit in degrees Celsius.

12 Eenheden en koersen omzetten


Google laat u inenkele seconden weten hoeveel centimeter een inch is of hoeveel euro een Amerikaanse dollar waard is. Wilt u weten hoeveel centimeter 12 inch is dan typt u in het zoekvenster 12 inches in centimeter. Wilt u weten hoeveel euro 34 dollar waard is dan typt u 34 dollar in euro.

13. Zoek synoniemen


U wilt graag dat in uw zoekopdracht naar een Engelse term ook met synoniemen rekening wordt gehouden? Dan typt u voor het woord een tilde (~) zonder spatie gevolgd door het woord.

14. Zoek vergeten woorden


U herinnert zich dat Rubens met zijn voornaam Pieter heette, maar zijn tweede voornaam ontglipt u? Dan typt u Pieter * Rubens. U zult meteen kunnen lezen dat het om Pieter Paul Rubens gaat.

15. Sorteer op datum


Bent u alleen geïnteresseerd in informatie van de laatste 3 maanden dan typt u achter uw zoekterm(en) date: 3. Hetzelfde kunt u doen met date: 6 en date: 12 voor informatie van de laatste 6 of 12 maanden. Dat zijn de enige selecties die Google in staat is te maken. Bovendien kijkt Google enkel naar de datum waarop de informatie op het internet geplaatst is, dus niet naar de datum waarop het document is opgemaakt!

16. Vind soortgelijke pagina's


Pagina's met gelijkaardige informatie bevatten vaak een link naar elkaar. Daarom kunt u dikwijls een eind op weg raken door te zoeken naar die pagina's die naar een bepaalde interessante site verwijzen. Dat doet u door de opdracht link: gevolgd door de website. Om bijvoorbeeld te zoeken naar websites die verwijzen naar www.plusmagazine.nl typt u link: www.plusmagazine.nl

17. Vraag een kaart op


Snel een kaart van Mechelen nodig? Typ als zoekopdracht Mechelen. U zult bovenaan de lijst van antwoorden ook de optie "kaart van Mechelen" zien verschijnen.

18. Laat u op de hoogte houden van recent nieuws


Als u recent nieuws over een bepaald onderwerp van nabij wil volgen, dan is Google Alerts een handig hulpmiddel. De nieuwste zoekresultaten worden door dit hulpmiddel gewoonweg in uw e-mailbox afgeleverd. Wilt u bijvoorbeeld op de hoogte blijven van alle nieuws in verband met de afwolk uit Ijsland, ga dan naar www.google.nl/alerts. Geef nu in het zoekvak Ijsland en aswolk in. Achter 'Type' laat u gewoon uitgebreid staan. Achter 'Hoe vaak' geeft u aan hoe vaak u een mail wilt ontvangen: dagelijks, wekelijks,... Geef een maximale lengte in voor het bericht en uw e-mailadres. Klik tot slot op de knop 'Melding maken'. Google doet de rest.
Auteur 
Bron 
  • www.plusmagazine.nl