Digitaal filmen: makkelijker, beter en compacter

Het gebruiksgemak en de kwaliteit van de digitale videocamera heeft de ouderwetse analoge videocamera uit de markt gedrukt. Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Zoals bij alle digitale apparaten wordt bij een digitale camera informatie opgeslagen in de bekende nulletjes en eentjes. Dat heeft als voordeel dat beeld en geluid makkelijk uitgewisseld kunnen worden met andere digitale apparaten, zoals de computer. Daarnaast kan de informatie eindeloos worden gekopieerd zonder kwaliteitsverlies. Vooral de laatste eigenschap ontbrak bij analoge camera’s. Dankzij de digitalisering van videocamera’s is het eenvoudig zelf video’s te bewerken, te kopiëren en te delen met anderen.Ook het filmen is eenvoudiger geworden. Bijna alle instellingen kunt u automatisch laten regelen door de camera, waardoor filmen voornamelijk een kwestie is van de camera in de juiste richting houden en op de opnameknop drukken.

Soorten camera’s

De digitale camera’s onderscheiden zich vooral van elkaar door het medium waarop videobeelden en geluid worden opgeslagen. De laatste jaren waren vooral dvd- en mini-dv-camera’s populair. Dvd-camera’s slaan beeld en geluid op op een beschrijfbare kleine dvd. Een voordeel is dat beelden direct te bekijken zijn via een dvd-speler. De maximale opnametijd is echter beperkt en de dvd’s zijn vrij duur in aanschaf vergeleken met andere opslagmedia.

Missing media-item.

De mini-dv is een kleine, goedkope videotape die door veel verschillende fabrikanten als standaard werd gebruikt. Beeld en geluid worden in de originele vorm opgeslagen en niet gecomprimeerd. Dit maakt monteren in de hoogste kwaliteit mogelijk. U moet de beelden echter eerst opzoeken op de tape voordat u ze kunt bekijken.
Camera’s met een harde schijf slaan ­videobeelden op op een kleine harde schijf met een capaciteit van 30 tot meer dan 200 gigabyte (Gb). Hierbij wordt videobeeld gecomprimeerd, waardoor er meer beeld op de harde schijf past, maar de kwaliteit ook enigszins vermindert. Opgenomen beelden zijn direct te bekijken.

Veruit de meeste camera’s slaan de beelden op op een intern geheugen en/ofeen verwisselbare geheugenkaart, zoals een sd-kaartje. Omdat het opslagmedium zo klein is, kan de camera klein en handzaam blijven. Zo zijn er bijvoorbeeld sportcamera’s ter grootte van een flinke aansteker, die aan een skibril bevestigd kunnen worden. Er past minder beeld op een geheugenkaart dan een harde schijf, maar de kaartjes zijn goedkoop en simpel te vervangen.

Missing media-item.

Belangrijke eigenschappen

De lens en de ccd-chip bepalen voor het grootste deel het beeldresultaat van een camera. De ccd-chip zet het via de lens opgevangen licht om in digitale signalen. Hoe meer pixels deze chip bevat, des te hoger de kwaliteit van het beeldmateriaal. Het loont dus om het totaal aantal pixels (ook wel de resolutie) tussen camera’s te vergelijken.

Er komen steeds meer camera’s met drie ccd-chips in plaats van één. Dit zorgt voor een hogere beeldkwaliteit, ook bij weinig licht. Bij dit laatste speelt de lichtgevoeligheid (uitgedrukt in Lux) een rol. Voor filmen in het donker moet u letten op een laag Lux-getal.

De beeldkwaliteit is tevens afhankelijk van het wel of niet gecomprimeerd opslaan van het beeld. U kunt zelf de verhouding opslagruimte en kwaliteit bepalen met de functies Long Play (LP) en Short Play (SP). Long Play houdt dan in: meer video opslaan met een lagere kwaliteit.

Met de opkomst van hdtv is het videofilmen in high definition of hoge resolutie interessant geworden. De meeste moderne camera’s hebben deze functie. De hd-standaard 720p heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels, de standaard 1080i een betere resolutie van 1080 bij 1920. Beide zijn in breedbeeldformaat.Ook belangrijk is de zoomoptie. Bij optische zoom wordt met behulp van de lens ingezoomd op een onderwerp. Hierbij gaat geen beeldkwaliteit verloren. ­Digitale zoom vergroot de digitale opname gewoon uit. Hoe hoger het getal, des te meer u kunt inzoomen, des te minder de beeldkwaliteit. Een optische zoom van rond de 20x is de standaard op dit moment, naast een digitale zoom van 200x tot wel 1000x.

Missing media-item.

Handige onderdelen

Digitale videocamera’s hebben allerlei extra’s om het gebruik aantrekkelijker te maken. Zo kunt u met bijna alle videocamera’s tegenwoordig foto’s maken. De kwaliteit van de foto’s is meestal minder dan bij echte fotocamera’s. De camera moet minstens een fotoresolutie van 3 megapixel hebben om foto’s van goede afdrukkwaliteit te produceren.De beeldstabilisator corrigeert trillingen in het beeld. Dit is handig bij het filmen vanuit de hand terwijl u ingezoomd hebt. Alle camera’s hebben een lcd-scherm voor het bekijken van de beelden. In veel gevallen is dit een touchscreen, zodat u de camera kunt bedienen via het scherm. Weinig camera’s hebben nog een optische zoeker, waar u doorheen kijkt om het beeld te zien, maar deze kan toch nog handig zijn. Bij filmen in de zon is het bekijken van een lcd-scherm namelijk vaak lastig.

Koopadvies

Voor een betaalbare en compacte videocamera kunt u het beste kijken naar camera’s met een intern geheugen of een geheugenkaart als opslagmedium. Een ccd-chip tot 800.000 pixels, niet hd-ready en een beperkte zoom is al voldoende voor leuke ­vakantiefilmpjes. Wilt u meer kwaliteit, kies dan voor 2 megapixel of meer, hd-ready 1080i en een optische zoom van meer dan 30x. Een harde schijf kan dan een goede optie zijn.

Lees ook:

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine