Digiwijzer oktober: tips en trends in nieuwe media

Tips en trends in de digitale wereld. Deze maand: besparen op printen, prachtige én energiezuinige mini-pc, rtlgemist.nl en Internet Explorer 8.

Besparen op printen

Inktcartridges voor uw printer zijn niet goedkoop; u betaalt al snel een paar tientjes voor één inktpatroon. Het is daarom de moeite waard zuinig om te gaan met de inkt.

Als u meestal documenten afdrukt om te bewaren voor uzelf, hoeft het waarschijnlijk geen topkwaliteit te zijn. U kunt dan printen op minder dan optimale kwaliteit. Hoe? Klik op Start > Printers en faxapparaten. In Windows Vista vindt u deze optie via Start > Configuratiescherm > Printer (onder het kopje Hardware en geluiden). Klik met de rechtermuisknop op uw printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken > Afdrukkwaliteit.

Selecteer een optie voor mindere kwaliteit. Deze optie wordt afhankelijk van uw merk printer Eenvoudig, Concept of Snel afdrukken of iets dergelijks genoemd. Klik op (Toepassen >) OK.

In het vervolg print u zuiniger en sneller. Wilt u toch een keer op maximale kwaliteit printen, dan kunt u de originele instellingen terugzetten door dezelfde stappen te herhalen maar dan weer voor de oorspronkelijke kwaliteitoptie kiezen.

RTLgemist

U kent vast de website Uitzending Gemist (www.uitzendinggemist.nl) wel. Daar kunt u de meeste programma’s van de publieke omroep bekijken via internet nadat ze zijn uitgezonden. Maar kent u RTL Gemist (www.rtlgemist.nl) al? Op deze website kunt u reeds uitgezonden tv-programma’s van de RTL-zenders bekijken. Nadeel is dat u de buitenlandse series van RTL er niet zult terugvinden, want hiervoor heeft RTL niet de online rechten.

Pluspunt is dat tijdens de uitzendingen geen reclame wordt vertoond (vooraf wel). Verder is de beeldkwaliteit van rtlgemist.nl uitstekend. 

Dreumes van Dell

Computerfabrikant Dell heeft een mini-pc op de markt gebracht die niet alleen erg klein is, maar ook energiezuinig. Deze lijn is Studio Hybrid gedoopt. Het verbruik is minder dan een derde van dat van gewone pc’s. Daarnaast is de kleine pc ook nog eens erg mooi vormgegeven. Het kastje meet 19x7x21 cm (lengte x hoogte x diepte) maar herbergt een volwaardige pc, die u deels zelf kunt samenstellen uit onder andere een harde schijf met een capaciteit tot 320 GB, tot 4 GB intern geheugen en een snelle Intel DualCore processor. De basisversie (zonder beeldscherm) kost circa €700. Voor meer informatie:
www.dell.nl

Nieuwe Internet Explorer

Internet Explorer 8 wordt nog in 2008 geïntroduceerd, geeft Microsoft te kennen. U denkt misschien: maar ik ben net overgestapt op nummer 7! Gelukkig zal er, voor zover nu bekend is, aan het uiterlijk van de browser niet veel veranderen. De veranderingen betreffen vooral beveiliging, gebruiksgemak en betere ondersteuning van webstandaarden (protocollen voor het bouwen van websites). 

Meer tips, artikelen, nieuws en achtergrondinformatie over de computer en internet vindt u op www.seniorweb.nl, een website gericht op de computerende senior.

Auteur 
  • Edwin van Amstel en Titia blanksma (SeniorWeb)