Echte Internet-vriendschappen

Vanwege zware reuma is Anne (58) aan huis gebonden. Vriendschappen verwaterden, tot de dag dat ze internet leerde gebruiken om met anderen in contact te komen. “Met sommigen heb ik echt een klik.”  

‘Ik ben een echt mensenmens: ik hou van kletsen en ik maak makkelijk contact. Toch had ik acht jaar geleden nauwelijks nog een sociaal leven. Van jongs af aan heb ik reuma en geleidelijk aan is dat steeds erger geworden. Door de reuma had ik continu pijn in mijn rug en liep ik op krukken. Uiteindelijk belandde ik in een rolstoel. Mijn wereld werd steeds kleiner. Het enige uitje dat ik nog had was de crea-club, waar ik elke week naartoe ging. Maar ook daar moest ik ten slotte mee stoppen.”


33,4% van de vijftigplussers vindt: Wie internet heeft, hoeft nooit eenzaam te zijn.   

Chatten met gelijkgestemden

“Rond mijn vijftigste voelde ik me behoorlijk depressief. Ook het bericht dat ik voor het eerst oma zou worden, vrolijkte me niet meer op. Integendeel. Wat voor oma zou ik zijn als ik niet eens mijn eigen kleinkind kon vasthouden? Ik zal nooit die avond vergeten in februari 2002. Mijn zoon kwam langs met een computer. Daar wist ik nauwelijks iets van af, maar hij startte het ding gewoon op, zonder er veel bij te vertellen. Hij vond dat ik zelf maar wat moest uitproberen. Dat heb ik gedaan. Het eerste wat ik intikte was het woord ‘reuma’. Meteen kwam ik terecht op een website genaamd ‘reumadorp’. Al gauw zat ik op die site te chatten met andere internetters. Door de reuma kon ik niet zo vlot typen, maar dat maakte niet uit.

Toen ik de chat ‘binnen kwam’, werd ik door de anderen onmiddellijk welkom geheten, en ik heb mezelf voorgesteld. We spraken over onze ziekte, onze hobby’s en onze kinderen: eigenlijk over alles! Vanaf die dag kom ik elke avond tussen zeven en acht terug om verder te kletsen. Ik spreek met mensen van uiteenlopende leeftijden, die tegen dezelfde problemen aanlopen als ik. Het geeft veel herkenning. Met sommigen heb ik echt een klik; we voelen ons zo betrokken bij elkaar dat het als vriendschap is. Ligt er iemand in het ziekenhuis, dan sturen we allemaal een kaartje. We zijn ook uitstapjes gaan organiseren. Spannend, omdat het maar de vraag was of het in het echt net zo goed zou klikken als via internet. Ook dat is geweldig: er zijn zelfs mensen uit onze chatgroep met elkaar getrouwd. Ik maakte het online mee dat er iets moois tussen hen opbloeide, én ik was er live bij op hun receptie.”

27,5% van de vijftigplussers heeft door
internet vrienden teruggevonden die hij of zij anders nooit meer had ontmoet.


MSN maakte vertrek draaglijker

“Mijn man weet hoe graag ik na het avondeten een uurtje achter de computer kruip. ‘Ga maar gauw’, zegt hij dan. De mensen met wie ik chat, voelen voor mij als oude bekenden. Vaak zijn onze gesprekken zo leuk dat ik hardop zit te lachen. Daarnaast leerde ik al snel hoe ik het internet voor allerlei dingen kon gebruiken. Zo begon ik bijvoorbeeld vriendinnen uit mijn jeugd op te sporen. Oude contacten en schoolvriendinnen van vroeger met wie de vriendschap verwaterd was, heb ik dankzij internet teruggevonden. Met hen mail ik nu regelmatig.

Ook sloot ik me via SeniorWeb aan bij een mailgroep van zeventien vrouwen. Het merendeel van onze groep is gezond en heeft een baan, en negen van hen zijn geëmigreerd. Het zijn vrouwen die ik anders nooit had leren kennen. Ik hoor hun verhalen graag. Soms krijg ik spontaan een cadeautje of kaartje toegestuurd. Ik vind het ook geweldig hoe ze met me meeleefden toen er weer een kleinkind op komst was en hoe belangstellend ze waren toen mijn zoon werd uitgezonden naar Afghanistan. Tot twee keer toe heeft mijn zoon daar gezeten, maar door internet werd zijn vertrek voor mij veel draaglijker. Op msn, een chatprogramma waarop ik kon zien wanneer hij achter zijn computer zat, kon ik met hem praten. Dan voelde ik me gewoon gelukkig: mijn zoon was immers weer veilig. Het maakte de afstand kleiner en het gemis minder erg.”

Depressie wegchatten

“Internet is mijn sociale leven; ik gebruik het werkelijk voor alles. Omdat mijn man doordeweeks in Duitsland werkt, zoek ik vaak even op wat voor weer het daar is. Of ik check het laatste nieuws als ik schrik van een sirene in de buurt. Internet geeft me de mogelijkheid om in het leven te staan en bij te blijven. Ik ben er zeker niet dommer van geworden. Soms heb ik nog steeds wel een dag waarop ik me depressief voel, maar ik kan het nu van me af schrijven door met anderen te praten.

Op internet durf ik mijn ware gezicht te laten zien. Heel lang was ik ervan overtuigd dat niemand iets aan mij had. Tot ik besefte dat ik óók wat voor een ander beteken als ik iemand steun met een mailtje, een kaart of een cadeautje. Door alle sociale contacten die ik nu heb, is er iets in mij naar boven gekomen dat aan het verdwijnen was. Zonder internet was ik echt letterlijk achter de geraniums verdwenen.”

55,5% van de vijftigplussers vindt dat je door internet langer je zelfstandigheid kunt bewaren.

Minder eenzaam door internet

Koningin Beatrix legde in haar laatste kerstrede verband tussen internetgebruik en eenzaamheid. Maar de cijfers tonen een ander beeld, aldus onderzoeker Marion Duimel. “Uit mijn onderzoek ‘Verbinding maken’ komt duidelijk naar voren dat hoe ouder mensen zijn, hoe meer sociale voordelen ze van internet hebben.” Van de 75-plussers zegt bijna 40 procent juist minder eenzaam te zijn door internet. Van alle vijftigplussers heeft ruim een kwart online nieuwe mensen leren kennen.

En van deze groep heeft ruim driekwart een of meerdere mensen vervolgens in het echt ontmoet. Ook bestaande familie- en vriendschapsbanden floreren. Duimel: “Meer dan 90 procent van de ouderen die actief is op internet, gebruikt het voor e-mailcontact, vooral met familie. Een man van 65 mailde me dat hij door zijn handicap aan huis is gebonden, maar via msn en webcam fijn contact heeft met zijn kleinkinderen in het buitenland.”

Oude vrienden zoeken

Uit het oog verloren vrienden, kennissen of oud-klasgenoten terugvinden? Op www.schoolbank.nl staan vier miljoen mensen gratis ingeschreven, dus grote kans uw schoolvriendje daar aan te treffen. Of kijk eens op www.hoegaathetmet.nl. Levert dat niets op, probeer het dan bij www.wieowie.nl. Binnen enkele seconden wordt automatisch gezocht of de naam op internet voorkomt. Verder is er nog de website www.omgekeerdzoeken.nl. Deze kunt u gebruiken als u wel het telefoonnummer van iemand heeft, maar niet zijn of haar adres. 

Noot

De cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit het onderzoek dat Plus Magazine hield onder ruim 1600 Pluslezers die al internet gebruiken.

Bron 
  • Plus Magazine