Geen korting meer bij NS

Het regent klachten

Getty Images

Reizigers met een dalurenkaart konden altijd met 40 procent korting reizen buiten de spits. Sinds 1 september geldt het nieuwe reisprincipe van de NS, waardoor deze korting voor veel mensen niet meer geldt.

Voor veel reizigers was het interessant om bij een treinreis die in de spits begint, maar buiten de spits eindigt, op tussenstations uit en opnieuw in te checken om bij het vervolg van de reis te profiteren van de 40 procent korting waar het dalurenabonnement recht op geeft.

Nieuwe regels

Met de ingebruikname van het nieuwe reisprincipe door NS is deze mogelijkheid komen te vervallen: het moment van inchecken bepaalt nu of iemand met korting reist. Vanaf nu kunnen reizigers pas profiteren van de 40 procent korting als er 35 minuten tussen het uit- en opnieuw inchecken zit, maar zoveel overstaptijd komt nauwelijks voor. Veel reizigers voelen zich hierdoor gedupeerd en het regent dan ook klachten bij NS en consumentenorganisaties.

De ironie van dit verhaal zit in het feit dat NS de nieuwe regels heeft ingesteld om reizigers tegemoet te komen die het tegenovergestelde probleem hadden: vertrekken in de daluren, maar door een overstap met uit- en inchecken het vervolg van de reis tegen het volle tarief afleggen.

Stilzwijgend

NS heeft de regels ingevoerd zonder dit naar de reizigers te communiceren. Uit reizigerservaringen bij de consumentenorganisaties bleek dat zelfs veel conducteurs er niet van wisten.

Oplossingen

NS draagt zelf twee oplossingen aan voor het probleem van de reizigers. De eerste mogelijkheid is het aanschaffen van een tweede OV-kaart en hier de korting op zetten, zodat de wachttijd van 35 minuten niet meer in acht genomen hoeft te worden. De tweede mogelijkheid is om vooraf een e-ticket te kopen voor het deel van de reis dat zich in de spits afspeelt.

Een tip van een NS-servicemedewerker voor reizigers die overstappen op een station waar meerdere vervoerders rijden: uitchecken bij de NS, in- en uitchecken bij de andere vervoerder en weer inchecken bij de NS. Dit is alleen interessant bij langere reizen, omdat het eerste deel van de reis het duurste is. Bij een korte reis weegt het voordeel van het opnieuw inchecken niet op tegen de duurdere eerste kilometers.

Auteur 
Bron 
  • Volkskrant