Griekenland is een wandelparadijs

Waar kun je het beste gaan wandelen in Griekenland? Dat is een lastige, want het hele land is eigenlijk prachtig om te voet te verkennen! De natuur in Griekenland is zo mooi, dat het héle land zich eigenlijk uitstekend leent voor een wandeltocht. Hiervoor komt u graag uit uw strandstoel.

Wilde beren in de Warme Vallei

Is het lekker weer in 'Valia Calda', de Warme Vallei? De naam is eigenlijk ironisch bedoeld: het is één van de meest frisse en vochtige plekken van Griekenland. Maar wel zeer geschikt voor een wandeling! Er lopen heel wat uitgestippelde routes langs de groene velden, bossen, rivieren en watervallen van het dal. Zorg ervoor dat u zich inleest voor vertrek: in de lente kun u hier bruine beren tegen het lijf lopen, die naar de Arkoudoremakreek reizen voor een slok water.

De mooiste wandeltochten in Griekenland

Wist u dat er in Griekenland bruine beren leven? Wist u dat u in Griekenland diepe kloven en hoge gebergtes vindt? Vele bossen met prachtige watervallen? Waarschijnlijk gaat uw wandelhart nu harder kloppen. Hier vindt u de mooiste bestemmingen in Griekenland.

Valia Calda ligt in het noordelijke deel van het Pindos - gebergte, ten noorden van het dorp Metsovo. Valia Calda is een prachtige vallei, verborgen tussen de prefecturen Ioannina en Grevena, in een van de belangrijkste en ongerepte bossen van Griekenland. Het is een diepe en smalle vallei.  Rond de vallei liggen de bergen Lygkos en Mavrovouni. Vanaf Thessaloniki is het 219 km on daar naar toe te rijden en 430 km vanuit Athene.

Steile hellingen bij Mount Ainos

De berg Ainos is omgeven door een nationaal park, een beschermd natuurgebied. Op Kefalonia, om precies te zijn. Het park bestaat voornamelijk uit naaldbomen en is meer dan 3.000 ha groot. De meeste wandelroutes staan heel duidelijk aangeduid. U kunt kiezen voor een korte en gemakkelijke tocht van anderhalf uur, maar er zijn ook langere tochten beschikbaar, van zo'n 9 kilometer. Die duren ongeveer 4 uur vanwege enkele moeilijke, steile passages. Maar daarna is de voldoening des te groter, en kunt u lekker ontspannen met een welverdiend avondmaal in een nabijgelegen dorpje.

EHBO-ezels bij de Samariakloof

Op Kreta vindt u de 16 kilometer lange Samariakloof. Deze is alleen toegankelijk van mei tot september, want de rest van het jaar loopt er een rivier door. Kunt u hem helemaal bewandelen? 

Betreed de aardscheur langs de Omaloshoogvlakte. De eerste kilometers daalt u vooral af, maar eens u het verlaten dorpje Samaria bent gepasseerd, moet u allerlei uitstulpende rotsen voorbij. Auto’s kunnen dus onmogelijk passeren. Daarom worden er EHBO-ezeltjes ingeschakeld om toeristen in nood te redden. Zorg dat ze u niet te hulp moeten schieten en let goed op waar u uw voeten zet.

Intussen worden de zijkanten van de kloof steeds smaller, tot ze amper 3,5 meter van elkaar staan, terwijl u boven u nog honderden meters rots ziet. Het is spectaculair om te aanschouwen! Afhankelijk van uw tempo is het vier tot zes uur wandelen tot u in het badplaatsje Agia Roumeli komt. Daar kunt u lekker afkoelen in het verfrissende water, en met een boot weer terug naar uw verblijfplaats gaan. Een onvergetelijke dag!