Internet: goedkoper, beter en sneller?

Bent u tevreden over uw internetaansluiting? Vaak kan het nog beter, goedkoper, sneller of handiger. PlusOnline zet de belangrijke zaken op een rijtje.

Soorten en maten

Waar u vroeger alleen de 'keuze' had uit traag analoog internet via de telefoonlijn -eventueel met een dubbele snelheid via ISDN- kunt u vandaag de dag kiezen uit veel verschillende soorten internetaansluitingen:

Analoog via de gewone telefoonlijn. Alleen handig voor korte perioden op internet en als er geen alternatieven voor internettoegang zijn. Lage snelheid en duur bij langer gebruik. Een ISDN-aansluiting verdubbelt de snelheid. Wordt steeds minder gebruikt.

ADSL. Breedbandinternet, waarbij de gewone telefoonlijn wordt gesplitst in een telefoon- en internetdeel, waardoor veel informatie kan worden verzonden. Voordelen: zeer snel, direct en altijd online mogelijk, goedkoop bij veel internetten, altijd telefonisch bereikbaar. Nadelen: duur bij weinig gebruik van internet, niet overal beschikbaar.

Kabel. Breedbandinternet maar dan via de kabel van de kabeltelevisie. Voordelen en nadelen hetzelfde als bij ADSL.

Glasvezel. Breedbandinternet via een speciaal glasvezelkabelnet. Zeer snel maar nog heel weinig beschikbaar.

Satelliet. Breedbandinternet via een satellietschotel. Voordelen: zeer snel, onafhankelijk van telecom- of kabelaanbieders, overal beschikbaar (indien in het bezit van een schotel). Nadelen: prijzig, schotel nodig, nog niet veel aanbieders.

Draadloos. Internet zonder kabels. Bekend onder netwerknamen als WiFi, GPRS en UMTS. Voordelen: geen kabels en directe aansluiting nodig, op veel plaatsen aansluiting op internet. Nadelen: alleen beschikbaar in de buurt van een toegangspunt van het netwerk (hotspot), minder snel dan een vaste verbinding. Dit type internetaansluitingen is vooral interessant voor mensen met een laptop.

Beschikbaarheid

Als u over wilt stappen naar een ander soort internetaansluiting, omdat die goedkoper, sneller of handiger is, moet u eerst kijken naar de beschikbaarheid in uw omgeving. Op de website www.internetten.nl kunt u een postcodecheck laten doen (vakje Vergelijk breedband op uw adres). Daarmee kunt u zien of een vorm van breedband (adsl/kabel/glasvezel) voor uw huis beschikbaar is. Analoog en satelliet zijn overal beschikbaar, zolang u een telefoon of satellietschotel heeft. De draadloze mogelijkheden verschillen per type netwerk en aanbieder. Kijk hiervoor eventueel op de pagina Mobiel internet van www.internetten.nl. Klik daarna op de link 'Uitleg over mobiel internetten'.

Snelheid

Een belangrijke reden om over te stappen is de snelheid van de internetverbinding. Vooral wanneer u veel downloadt of regelmatig grote bestanden moet versturen, kan een te lage snelheid vervelend zijn. De snelheid wordt per seconde weergegeven in kilobits (Kbit/s) of megabits (Mbit/s).

Hieronder een voorbeeld met de tijd die het neemt om een bestand van 100 MB te downloaden:

  • Bij 56 Kbit/s: 4 uur en 10 minuten.
  • Bij 4 Mbit/s: 3 minuten en 30 seconden.
  • Bij 6 Mbit/s: 2 minuten en 20 seconden.
  • Bij 10 Mbit/s: 1 minuut en 20 seconden.

Voor gewoon gebruik is 3 Mbit/s op dit moment een goede snelheid. Voor downloaden van bijvoorbeeld speelfilms is 10 Mbit/s of hoger erg prettig. De uploadsnelheid ligt overigens altijd een stuk lager dan de downloadsnelheid.

Als u sneller wilt internetten, kunt u eerst eens bij uw eigen provider kijken naar de mogelijkheden. Meestal is te kiezen uit meerdere snelheden. Dat scheelt het gedoe met overstappen naar een andere provider.

Houd er wel rekening mee dat de aangegeven snelheden het maximum zijn, maar meestal niet worden gehaald in de praktijk. Een snelheidstest van uw huidige verbinding kunt u uit laten voeren op www.speedtest.nl.

Prijzen

Wat een overstap naar een andere provider ook de moeite waard kan maken, is de prijs die u per maand betaalt. Daarbij zijn regelmatig tientallen euro's per maand te besparen bij een gelijke downloadsnelheid. De prijsverschillen zitten onder andere in de mogelijkheden die u krijgt bij een provider. Het gaat dan om extra's als veel mailboxen, ruime eigen webruimte, toegang tot nieuwsgroepen, een spamfilter, uitgebreide helpdesk. Kijk goed wat u zelf nodig of niet nodig vindt. Dat kan geld schelen dat u betaalt voor zaken die u toch niet gebruikt.

Omdat er veel onderlinge concurrentie is tussen providers, zijn er regelmatig acties. Denk aan een gratis modem, geen instapkosten, gratis installatie thuis, een periode lagere maandkosten. Ook hier is veel geld te besparen. Let er wel op dat een nieuw abonnement vaak minimaal voor een jaar is.

Extra geld is te besparen als u een combinatiepakket neemt: bijvoorbeeld tv, internet en telefoon in een. Nadeel is dat bij een storing u alle verbindingen tegelijk tijdelijk kwijt bent.

Er zijn prima websites waarop de actuele prijzen, acties en mogelijkheden van providers met elkaar worden vergeleken, zoals: www.internetten.nl, www.breedbandwinkel.nl en www.vergelijk.nl. In handige modules kunt u daarop aangeven welke functies u wel of niet belangrijk vindt, waarna een lijst met providers op prijs wordt weergegeven.

Overstappen

Als u uiteindelijk besluit over te stappen naar een andere provider, moet u er rekening mee houden dat dit helaas lang niet altijd probleemloos gaat. U kunt namelijk pas een nieuw account krijgen als het oude is afgesloten. Dit houdt in dat u in het slechtste geval een langere periode zonder internet zit. Controleer dus goed wat de opzegtermijn is bij uw oude provider, de aansluittermijn bij de nieuwe en plan de overstap aan de hand daarvan.

Wanneer u overstapt van kabel naar ADSL of omgekeerd, heeft u dit probleem overigens niet. U kunt dan voor de zekerheid het afsluiten van uw bestaande abonnement laten doorlopen totdat uw nieuwe werkt.