Internetbankieren: Baas in eigen bank

Acht op de tien Nederlanders doet aan internet­bankieren. Geen wonder, want de computer is een altijd bereikbaar bankfiliaal waar je in je eigen omgeving je saldo checkt, geld overmaakt en spaart.

Internetbankieren is de naam voor het regelen van bankzaken via internet. Alle banken bieden deze mogelijkheid. Internetbankieren heeft veel voordelen. Zo kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week, je saldo raadplegen en overschrijvingen doen. Die overschrijvingen worden vaak nog dezelfde dag bij de ontvanger bijgeschreven. Internetbankieren maakt papieren overschrijvingskaarten, acceptgiro’s en bank-enveloppen overbodig. De betaling van de belasting, de vakantie, het gas en licht: internetbankierders doen het allemaal online. Ook geld overmaken van een eigen spaarrekening naar een betaalrekening of andersom is via internet zo geregeld. En natuurlijk kun je via internet kijken of de huur of hypotheek al van je rekening is afgeschreven.

Handig: betalingen vooraf inplannen
Heel handig is de mogelijkheid betalingen vooraf in te plannen. Dat kan tot op de dag nauwkeurig. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om één keer in de maand een halfuurtje uit te trekken om al je betalingen in te voeren. Vergeten de envelop met de overschrijving op de bus te doen, is dan verleden tijd. Je kunt zelfs op vakantie – bijvoorbeeld vanuit een internetcafé of op de computer van het hotel – je rekening raadplegen en geld overmaken.

Bij alle banken kun je ook periodieke overschrijvingen aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld iedere maand geld overmaken naar een kind of kleinkind, naar een spaarrekening of naar de tennisclub.

Geld besparen
Internetbankieren is bijna helemaal gratis, afgezien van de kosten voor je computer en internetverbinding. Bij sommige banken betaal je eenmalig een bijdrage voor het apparaatje dat de unieke codes genereert (zie hierna). Banken hopen dat zoveel mogelijk mensen overstappen op internetbankieren, want zij besparen hierdoor op de kosten voor bankpersoneel, papier en porti. Om hun klanten aan te moedigen, verstrekken ze geen of minder gratis rekeningafschriften.

Door je overboekingen slim te plannen, kun ook jij geld besparen. Stel, je ontvangt aan het einde van de maand je salaris of pensioen. Dit bedrag, of een deel ervan, kun je nog dezelfde dag op een internetspaarrekening zetten. Natuurlijk moet je in de loop van de volgende maand een aantal betalingen doen, zoals de huur, de energierekening en het abonnement van je internetprovider. Plan deze in op de gewenste betaaldag. Daarnaast plan je steeds een paar dagen van tevoren een overschrijving in van je spaarrekening naar je betaalrekening. Zo brengt het geld zolang mogelijk rente op, want op een gewone betaalrekening krijg je immers (vrijwel) geen rente. Als je een vaste dag per maand tijd maakt voor het invoeren van je betalingen, loop je bovendien nauwelijks risico een betaling te vergeten. Aanmaningen en eventuele incassokosten blijven je zo bespaard.

MoneyDe minpunten
Niet iedereen staat te juichen bij al die cijfertjes op het computerscherm. Liefhebbers van papier vinden een scherm minder overzichtelijk, omdat daarop maar een beperkt aantal gegevens te zien is. Voor hen is het goed om te weten dat ze de gegevens ook kunnen afdrukken. Bij sommige banken zien deze afdrukken er precies zo uit als een afschrift per post. Onder andere bij de Rabobank kun je rekeningafschriften digitaal ontvangen.  

Minpuntje bij internetbankieren is de kans op technische problemen. Zo kan de website van de bank een enkele keer onbereikbaar zijn. Ook je eigen internetverbinding en computer moeten meewerken. Een internetbankierder is afhankelijk van deze techniek.

Ten slotte ben je zelf verantwoordelijk voor de bedragen en rekeningnummers die je invult op het scherm. En nul te veel invullen of een fout maken in een rekeningnummer gebeurt op het toetsenbord makkelijker dan op papier. Rekeningnummers worden door de bank gecontroleerd, dus het risico dat de betaling bij de verkeerde terechtkomt is niet zo groot, maar voor het bedrag dat je invult ben je toch echt zelf verantwoordelijk.

Zo doe je het
Iedereen met een computer met internetaansluiting kan internetbankieren. Je vraagt je bank toegang tot internetbankieren en kunt beginnen. Iedere bank heeft een beveiligde website, waar de gebruiker met een naam en wachtwoord of met behulp van zijn card reader (zie verder) inlogt. Vervolgens zie je je saldo en af- en bijschrijvingen, net als op een bankafschrift. Als je een spaar- en/of beleggingsrekening bij dezelfde bank hebt, zie je die op dezelfde webpagina.

Een betaling via internet gaat door middel van een online ‘overschrijvingskaart’. Vul daarop het bedrag in, de naam en het rekeningnummer van de begunstigde en de datum waarop het bedrag moet worden afgeschreven. De ondertekening gebeurt niet met een handtekening, maar met een speciale code, die alleen de rekeninghouder kent.

Banken hebben verschillende methodes om die code te verstrekken: vooraf op papier, tijdens de transactie via sms of via een speciaal apparaatje. Betalingsopdracht en unieke code worden via een beveiligde verbinding over internet verstuurd, rechtstreeks naar de computer van de bank. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet: gedurende het proces krijg je steeds op het scherm te zien wat je moet doen. 

BetaalpasCodes en kaartlezers
Banken hebben verschillende manieren om een betalingsopdracht te laten bevestigen. Bij ING kan de rekeninghouder kiezen voor een lijst met TAN-codes (Transactie Acceptatie Nummers) op papier. Tijdens het bankieren moet dan bijvoorbeeld code 131 van de lijst ingetoetst worden. Nadeel is dat de lijst in verkeerde handen zou kunnen vallen. Om dat te voorkomen, kan ING je de benodigde code ook op het moment zelf via een sms-bericht op je mobiele telefoon toesturen. Dat is handig, zeker als je ook wel eens buitenshuis je bankzaken regelt. Er zijn ook ING-klanten die een calculator hebben, die codes genereert.

ABN Amro, Rabobank en SNS Bank verstrekken je als je begint met internetbankieren een apparaatje, dat bij iedere bank anders heet.
ABN Amro heeft de e.dentifier. Dit is een apparaatje dat je bankpas leest, wanneer je die erin schuift. Na het invoeren van je pincode in de e.dentifier krijg je een code die je op de internetbankier-website kunt invoeren. Zo log je in op de website en krijg je toegang tot je rekening(en). Er zijn twee versies van de e.dentifier. Met de e.dentifier1 moet je zelf de codes intoetsen op de e.dentifier en op de website. Met de nieuwe versie, de e.dentifier2, gaat dit deels automatisch, omdat je hem met een usb-kabel aan de computer kunt koppelen. De e.dentifier2 heeft een groot scherm en is daarom ook geschikt voor gebruikers met minder goed zicht. Als je binnenkort start met internetbankieren, dan ontvang je automatisch de e.dentifier2.

Rabobank heeft de Random Reader. Voor mensen met een visuele beperking is er de Random Reader Comfort, die groter is en alles kan voorlezen. In combinatie met je bankpas en pincode genereert dit apparaatje de benodigde unieke codes, onder andere om transacties te bevestigen.

SNS Bank werkt met de Digipas, een paslezer. Ook word je gevraagd een speciale Digipas-pincode aan te maken. Deze wijkt af van je gewone pincode. De combinatie van de Digipas met de bijbehorende pincode verschaft je toegang tot de internetbankierpagina van SNS Bank.

Rapportcijfers voor banken

De Consumentenbond vergelijkt de verschillende bankiersystemen van de banken regelmatig met elkaar. In de meest recente test van juli 2010 kreeg ABN Amro het hoogste rapportcijfer: een 9,3. Een aardige optie van deze bank is de betaalalert. Hiermee kun je instellen dat je per mail of sms een waarschuwing krijgt als je saldo boven of onder een bepaald bedrag komt, of als er bij- of afschrijvingen boven een bepaald bedrag of van een bepaalde partij zijn gedaan. ABN Amro wordt op de voet gevolgd door ING met een 8,6 en Rabobank met een 8,3. Geen enkele bank scoort onvoldoende. DHB scoort wel aanzienlijk lager, onder andere omdat deze bank de online betaaldienst iDEAL niet ondersteunt. De overige banken doen dat wel.

Automatische incasso’s laten terugboeken is een handige optie, die de meeste grote banken aanbieden, alleen de Rabobank niet. Ben je het niet eens met een automatische incasso, dan kun je het bedrag automatisch laten terugstorten. Het is aan de tegenpartij om het bedrag alsnog bij jou te innen. Neem dus contact op met deze organisatie over de betwiste afschrijving.


LaptopGeld

Digitale acceptgiro’s
Klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank die internetbankieren, kunnen ervoor kiezen acceptgiro’s digitaal te ontvangen. Steeds meer bedrijven en instellingen doen hieraan mee. Het voordeel is dat je de gegevens niet meer hoeft over te tikken van de papieren acceptgiro. Aanmelden voor digitale nota’s kun je doen via internetbankieren. Log in op de gebruikelijke manier en kies voor digitale nota’s. Selecteer een bedrijf waarvan je klant bent en kies voor aanmelden. Vul zo nodig het relatienummer of klantnummer in en bevestig je aanmelding. Voortaan verschijnen digitale nota’s rechtstreeks in je internetbankierprogramma.

Betalen met een digitale acceptgiro kan ook als je de aankoop niet via internet hebt gedaan. Gemeentebelastingen, verzekeringspremies en giften kun je bijvoorbeeld via de digitale acceptgiro voldoen.

Is het veilig?
Internetbankieren in Nederland is heel veilig. De zwakste schakel is de gebruiker zelf. Het is dus belangrijk dat je altijd goed oplet. Hieronder vind je een aantal veiligheidstips.

  • Vertel of mail aan niemand je pincode of inlogwachtwoord. Zelfs je bank mag er niet naar vragen.
  • Ga altijd zelf naar de website van de bank. Dat wil zeggen: klik nooit op hyperlinks in e-mails of op andere websites. Deze kunnen verwijzen naar een vervalste site.
  • Controleer of na het inloggen het webadres begint met ‘https’ in plaats van ‘http’. ‘Https’ wil zeggen dat de verbinding beveiligd is (de ‘s’ staat voor secure = veilig).
  • Ziet de website van je bank er opeens anders uit of werkt hij anders, let dan op. Vraag bij twijfel aan je bank of er iets veranderd is.
  • Zorg voor een veilige pc. Controleer regelmatig je software en ga na of je de laatste versie van je internetbrowser gebruikt. Bescherm je computer tegen virussen en spyware en beveilig je draadloze netwerk.
  • Bankier liever niet op een andere computer dan je thuiscomputer. Doe je het toch elders, wis dan in ieder geval je surfgeschiedenis. In Internet Explorer doe je dat door te klikken op Extra > Internetopties > tabblad Algemeen. Onder het kopje Browsegeschiedenis klik je op Verwijderen > Verwijderen > OK.

Meer weten over veilig internetbankieren? Kijk dan eens op de website van de bankencampagne ‘3x kloppen’.
 

Lees ook de andere artikelen in onze special: Haal alles uit uw computer!

  • Nieuwe computer, wat heb ik allemaal nodig?
  • Tips & Trucs: De beveiliging van uw computer
  • Internetbankieren: Baas in eigen bank
  • GPS en routeplanners: Vind de weg
  • Op internet kun je zelf beleggen
  • Meer dan Google: Informatie zoeken
  • Downloaden is leuk en kan veilig
  • Het WWW: Bodemloze informatiebron
  • Eindeloos spelen op uw computer!

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Internetspecial