Nieuwe dienstregeling: treinen per tien seconden ingedeeld

ProRail heeft de nieuwe dienstregeling voor 2020 bekendgemaakt. De treinen worden niet meer per minuut ingedeeld, maar per tien seconden. Hierdoor kan de treinloop nog nauwkeuriger worden ingepast en wordt er weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor gecreëerd.

Zo rijden er vanaf 15 december tussen Amersfoort en Utrecht zes in plaats van vier intercity’s per uur en zullen er meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht rijden. Ook gaan er in de zomer gaan meer treinen rijden tussen Zandvoort en Haarlem.

Groei

“De capaciteit van het spoor nadert haar grenzen sneller dan gedacht”, aldus ProRail. Er moest een grote puzzel worden gelegd om de beschikbare ruimte op zevenduizend kilometer spoor en ruim vierhonderd stations te verdelen. De groei van het treinverkeerd is merkbaar voor de planners, zegt spoorbeheer.

Langere goederentreinen

Om doelmatiger gebruik te maken van het spoor worden goederentreinen langer: de gemiddelde lengte neemt toe van 650 naar 740 meter. Daarmee kan beter worden geconcurreerd met het wegtransport. Het doel is om de omvang van het goederenvervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030.

Bron(nen):
Trefwoorden: