Online muziekdiensten

Getty Images

Door de snelle ontwikkelingen op internet is de cd inmiddels al bijna een reliek geworden. Met online muziekdiensten, zoals het bekende Spotify, kunt u tegen een klein bedrag per maand of zelfs gratis uw favoriete muziek luisteren.

Twee soorten

Er zijn eigenlijk twee soorten online muziekdiensten. De eerste werkt volgens het bekende concept van de muziekwinkel. De mediawinkel van Apple iTunes is hier het bekendste voorbeeld van. Bij dit type muziekdienst koopt u liedjes en albums die u vervolgens naar uw computer downloadt en die daarmee ook uw bezit worden. Deze muziekbestanden mag u op een maximaal aantal computers plaatsen en afspelen. Hoewel het goedkoper is muziek op deze manier te downloaden  dan op cd te kopen, kan het toch nog flink in de papieren lopen als u graag veel muziek luistert.

Het tweede type muziekdienst biedt hierbij uitkomst. Na het afsluiten van een abonnement beluistert u liedjes en albums via de streamingtechniek. Hierbij downloadt u niet een heel muziekbestand eerst naar uw computer voordat u het afspeelt, maar luistert u naar het bestand terwijl het wordt afgespeeld op een computer bij de online muziekdienst. Het nummer komt dus niet in uw bezit en u moet standaard verbonden zijn met internet om muziek te kunnen beluisteren. Bij duurdere abonnementen is het overigens wel mogelijk bepaalde muziek op een computer te bewaren en met u mee te nemen, bijvoorbeeld op vakantie. De bekendste online muziekdienst in deze categorie is Spotify.



Een keuze maken

Voor het grootste deel van de muziekliefhebbers zijn de streaming muziekdiensten het meest interessant. Dit om de simpele reden dat u gratis of voor een klein maandelijks bedrag (5 tot 10 euro) net zoveel muziek kunt beluisteren als u wilt.

Hoewel de meeste mensen alleen Spotify kennen als streaming muziekdienst, zijn er nog een aantal muziekdiensten op internet te vinden. Deze zijn vaak wat bekender in andere landen maar ook vanuit Nederland prima te gebruiken. Voorbeelden van alternatieve muziekdiensten zijn Deezer, Juke, Rdio en Grooveshark. Op www.digimuziek.nl/streamingdiensten.htm ziet u een handig en uitgebreid overzicht.

Wat is de beste dienst?

Wat de beste dienst voor u is, is lastig te bepalen en vooral afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Hieronder staan een aantal van de belangrijkste keuzeopties:

Kosten
Veel muziekdiensten bieden gratis muziek aan: maar meestal wel met beperkingen. Zo kunt u Spotify de eerste 6 maanden gratis proberen en daarna 10 uur per maand gratis nummers afspelen. Andere diensten, zoals Music Unlimited, geven slechts gratis samples van 30 seconden vrij. Bij Grooveshark daarentegen kunt u ongelimiteerd gratis muziek luisteren. De legaliteit van deze dienst staat overigens wel ter discussie. Vaak gaat gratis wel gepaard met reclameboodschappen die tussen nummers door worden uitgezonden.

Wilt u muziek luisteren zonder reclame of beperkingen, dan is een maandelijks abonnement aan te raden. Voor ongeveer 5 euro per maand heeft u een standaard abonnement waarbij u al bijzonder veel nummers kunt beluisteren. Bij een premium abonnement – meestal zo’n 10 euro per maand – krijgt u nog extra mogelijkheden, zoals: toegang tot extra nummers, betere geluidskwaliteit, de mogelijkheid muziek op te slaan op uw eigen computer.

Besturingssysteem
Het is belangrijk te kijken op welk besturingssysteem u de muziekdienst wilt gebruiken. Op de pc zijn bijna alle diensten af te spelen, met uitzondering van Xbox music, dat alleen beschikbaar is voor Windows 8. Bij een tablet en smartphone moet u wat beter uitkijken: zo zijn Grooveshark en Rara.com alleen te gebruiken met Android. U kunt bijna alle muziekdiensten ook afspelen via een internet browser. Vaak werkt een programma of app wel beter en heeft meer mogelijkheden.

Aantal songs
Iedere muziekdienst heeft miljoenen nummers in de database staan. Variërend van 10 miljoen bij Rara.com tot zelfs 30 miljoen bij Xbox music.



Geluidskwaliteit
Als u muziek afspeelt met de speaker van een tablet, is de geluidskwaliteit van de aangeboden muziek niet zo belangrijk. Zelfs als deze hoog is, zal dit niet overkomen door de matige speakerkwaliteit. Gebruikt u echter aparte speakers voor uw tablet of computer bij het afspelen van de muziek – zie ook het artikel 'Haal meer muziek uit uw tablet en smartphone' – dan doet de geluidskwaliteit er zeker toe. Deze wordt uitgedrukt in de bitrate: kbps (kilobits per seconde). Des te hoger, des te beter. Een bitrate van 160 kbps zoals aangeboden bij het normale account van Spotify is wel het minimum. Voor de allerbeste kwaliteit komt u uit op 320 kbps.

Bijzonderheden
Muziekdiensten bieden allemaal hun eigen bijzondere opties. Bijvoorbeeld een equalizer voor het inregelen van de muziek, delen van muziek via Twitter en Facebook en het afbeelden van songteksten. Ook is de gebruikersvriendelijkheid van de interface -het venster waarmee u zoekt op muziek en deze indeelt en afspeelt- van belang.

Tot slot

Bepaal eerst voor uzelf welke opties bij streaming muziekdiensten voor u het belangrijkst zijn. Probeer dan vervolgens eerst de dienst gratis uit. U merkt dan al snel genoeg of de muziekdienst u biedt wat u zoekt.