Op avontuur in Griekenland

De zon schijnt er 250 dagen per jaar, er zijn maar liefst 515 stranden beschikbaar (met blauwe vlag) u vindt er ontelbare wandel- en fietsmogelijkheden én gezellige tavernes. Griekenland is het vakantieland bij uitstek. Drie hoogtepunten voor een authentieke vakantie in het najaar.

1. Bruisend Thessaloniki

Thessaloniki is de hoofdstad van Noord-Griekenland, een waar kruispunt van culturen. Qua architectuur is het er een mooie mengelmoes van moderne, Joodse, Byzantijnse en Ottomaanse invloeden. Thessaloniki is bij uitstek geschikt om met de fiets te verkennen. U kunt een fiets huren en een route kiezen langs alle prachtige, diverse gebouwen. Onderweg even stoppen voor een drankje of hapje. Het lokale eten is evengoed beïnvloed door de vele beschavingen die de stad hebben bewoond.

De mooiste wandeltochten in Griekenland

Wist u dat er in Griekenland bruine beren leven? Wist u dat u in Griekenland diepe kloven en hoge gebergtes vindt? Vele bossen met prachtige watervallen? Waarschijnlijk gaat uw wandelhart nu harder kloppen. Hier vindt u de mooiste bestemmingen in Griekenland.

Pittige smaken uit Klein-Azië en specerijen uit het oosten zijn door de eeuwen heen vervlochten met lokale gerechten en dat zorgt voor veel variëteit. De restaurants en eethuisjes van Thessaloniki hebben een uitgebreide kaart en serveren heerlijke specialiteiten, die ook nog eens heel betaalbaar zijn. 

2. Werelderfgoed Meteora 

Meteora is omgeven door enorme rotsen met op de toppen 25 eeuwenoude kloosters die nog uit de 14e eeuw stammen. Zes van deze kloosters zijn te bezichtigen. Meteora is een uniek gebied op het vasteland van Griekenand en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vanuit Thessaloniki bent u er in drie uur!

Het is goed om even stil te staan bij het feit dat deze kloosters ooit gebouwd zijn in een wereld zonder trappen, liften, of andere gemakken. Alles is handmatig, steen voor steen gebouwd, een project dat jaren heeft gekost. Ieder klooster is uniek, met prachtige schilderingen, herbergen, musea en in oude stijl gerestaureerde kamers, elk met een unieke sfeer. De omgeving rond de kloosters is zeer geschikt voor een boeiende wandeling. Tijdens de zonsondergang is het uitzicht werkelijk magisch te noemen.

3. Uitrusten en duiken op Kéa

Het eiland Kéa, ook wel Tziá genoemd, ligt vlakbij Athene en is de meest noordelijke van de westelijke Cycladen; u zou het kunnen zien als een voortzetting van het nabijgelegen schiereiland Attika en het ligt op slechts 12 zeemijlen (19 km) van Cape Sounion. De meeste hotels en kamers bevinden zich langs de kust, op plaatsen zoals Otziás, Korissía, Písses en Koúndouros. Duurzaamheid is het sleutelwoord voor Kea, waardoor het eiland er heel goed verzorgd uitziet.

Bezoekers komen graag naar Kéa om lekker op het strand te liggen en uit te rusten, maar er is ook heel veel gelegenheid om iets actievers te doen: duiken naar scheepswrakken, mediteren bij het yoga-retreat, of lekker wandelen op de tientallen kilometers aan oude wandelpaden. Ook de typisch Griekse cultuur en geschiedenis is volop voelbaar: klassieke amfitheaters, vier eeuwenoude steden, de bekende ‘Leon’ (het symbool van Kéa) en diverse verborgen strandjes.

Kéa heeft een bergachtig reliëf, de toppen reiken vaak hoger dan 500 meter. De allerhoogste is de Profítis Ilías die maar liefst 568 meter hoog ligt. Kéa is erg geliefd onder wandelaars dankzij 36 kilometer geplaveide wandelpaden die er al liggen sinds de oudheid en als een spinneweb ieder hoekje van het eiland verbinden. U loopt dus in de voetsporen van de oude Grieken! Onderweg ziet u Cycladische landschappen waar de aarde en de tinten van de rotsen een bijzonder mooie kleurenspel weergeven.

Kéa wordt ook beschouwd als een van de beste duikgebieden in Griekenland. Met name de zeebodem rond Kéa en ook de zeestraat tussen Kea en Makronissos. Vanwege de sterke zeestromingen is deze regio beter geschikt voor ervaren duikers. Sommige riffen en onderwatergrotten in Kea zijn echter ook leuk voor beginners. De belangrijkste duiklocatie van Kéa is het wrak van het beroemde HMS Brittanic, zusterschip naar de Titanic. Dit wrak bevindt zich op 120 m diepte en is alleen toegankelijk voor ervaren duikers. Een 100 jaar oud wrak is ook het Franse vrachtschip Burdigala, dicht bij de haven van Korissia. Zeer interessante Kéa-duikplekken zijn het Koundouros Reef en de onderwatergebieden van de oude stad Karthea.

De belangrijkste stad is Chóra of Ioulída. Deze ligt in een bergachtig gebied, er zijn ook veel paden met trappen. Chóra wordt gedomineerd door de Castro met overblijfselen van de oude Akropolis, en aan de zuidkant door de resten van veel windmolens. Voor wie meer wil weten is er een boeiend archeologisch museum en in de buurt kunt u de beroemde leeuw van Ioulída bezoeken, een uniek archaïsch standbeeld uit 600 voor Christus.

Kéa: een perfect eiland voor geweldige en veelzijdige vakanties, het hele jaar door!