Op vakantie in Nederland? Deze 4 boeken inspireren je

Sinds de coronacrisis gaan we liever dan ooit op vakantie in eigen land. Deze vier nieuwe boeken zitten bomvol inspiratie.

1. Expeditie Achtertuin

Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong zijn echte globetrotters, die als reisjournalist de hele aarde hebben afgereisd. Maar nu hebben ze een jaar lang ons eigen land verkend. Ze bezochten onder meer de Oostvaardersplassen in Flevoland, de Posbank op de Veluwe, het strand van Katwijk en de steden Rotterdam en Maastricht. De mooiste foto’s die ze daar maakten, zijn gebundeld in hun boek ‘Expeditie Achtertuin’. Een leuk boek om thuis door te bladeren en zo inspiratie op te doen voor een expeditie in ons eigen Nederland.

Expeditie Achtertuin, Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong, uitgeverij ANWB, € 29,50.

2. In Eigen Land

De special ‘In Eigen Land’ van het bekende reismagazine Columbus maakt een trip in eigen land tot een exotisch avontuur. Je leest bijvoorbeeld hoe je in een tuktuk door de bushbush van Vlieland kunt tuffen, op safari op de Gelderse savanne kunt gaan en… flamingo’s kunt spotten in eigen land (ja, dat kan echt!)

De special bevat 101 activiteiten op 148 pagina’s en zegt coronaproof en duurzaam te zijn. Hij bevat tips voor wandel- en fietsroutes, weekends weg in relatief rustige steden buiten de Randstad, puzzels, quizjes en spelletjes voor jong en oud.

‘In Eigen Land’ van de makers van de tijdschriften Columbus Magazine in samenwerking met Roots en FietsActief, Te koop in de tijdschriftenwinkel en op winkel.columbusmagazine.nl, € 4,99.

3. Nederland - vakantie in eigen land

De reisjournalisten Marlou Jacobs en Godfried van Loo hebben tijdens het samenstellen van hun boek ‘Nederland - vakantie in eigen land’ vooral rekening gehouden met rust en ruimte, iets wat sinds de coronacrisis erg belangrijk voor vakantiegangers is. De gids besteedt aandacht aan twintig gebieden in ons land, weg van de drukte, voor een weekend weg of een langere vakantie. Bijvoorbeeld Het Groene Woud in de driehoek Eindhoven-Tilburg-’s-Hertogenbosch, Middag-Humsterland in Groningen en de Gelderse Poort bij Nijmegen. Bij de gids hoort ook een app met interactieve kaart voor mobiel en tablet.

‘Nederland - vakantie in eigen land’, Marlou Jacobs en Godfried van Loo, te koop op www.reisreport.nl en in boekhandels, € 20.

4. 1000 dingen doen in Nederland

Wie in ‘1000 dingen doen in Nederland ‘ niets leuks om te doen kan vinden, die kan maar beter thuis op de bank blijven zitten. Want dit inspiratieboek van Jeroen van der Spek staat vol met grappige en originele uitjes in eigen land, gerangschikt per provincie en afgewisseld met top 10-lijstjes van filmlocaties, natuurgebieden en terrassen. Wie heeft er zin in een sledetocht met Siberische husky’s in Limburg, een diner in een restaurant dat kookt met weggegooid voedsel of een plaspauze in het mooiste openbare toilet van Nederland, ontworpen door topkunstenaars Rem Koolhaas en Erwin Olaf? (pstt… niet doorvertellen hoor, maar het staat in Groningen!)

1000 dingen doen in Nederland, auteur Jeroen van der Spek, Kosmos Uitgevers, € 15