Opladen ov-chipkaart bij NS-balie gaat geld kosten

Vanaf 2 juli 2018 kunt u niet meer kosteloos uw ov-chipkaart opladen bij een NS-balie. Dit heeft een woordvoerder van de NS bekendgemaakt.

Een ov-chipkaart opladen bij de balie is het alternatief voor opwaarderen bij een automaat. Reizigers die deze automaten niet snappen of alleen maar met contant geld willen betalen, zijn aangewezen op de NS-balie.

Dit kost de NS veel tijd en geld. De vervoerder heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in haar service, met als gevolg dat zij nu op de kosten moet letten. Het opwaarderen bij een automaat is volgens de woordvoerder ‘een eenvoudige handeling’.

De NS-balies blijven wel gewoon bestaan. Reizigers die de automaten echt niet begrijpen, kunnen hier om hulp vragen. Ook kunnen reizigers er hun ov-chipkaart blijven opladen, maar daarvoor betalen ze wel een meerprijs van 50 cent. De NS voert de kosten gefaseerd in en start op 29 stations – waaronder Amsterdam Sloterdijk, Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Centraal – een proef om het systeem te evalueren.

Uitzonderingen

Reizigers vanaf 75 jaar, rolstoelgebruikers en mensen met een visuele beperking hoeven de meerprijs niet te betalen. De NS geeft echter aan dat veruit de meeste mensen die hun ov-chipkaart aan de balie opladen, jonger zijn dan 60 en meer dan zes keer per jaar met de trein reizen.

Bron: RTL Z