Rondje IJsselmeer incl. Afsluitdijk

Hollands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende Tour rond het IJsselmeer. Eén van de mooiste lange-afstands-fietspaden van Nederland. Met recht een uitdaging voor de fietsliefhebber.

Deze fietsvakantie wordt uitgevoerd door Fietsrelax - een produkt van de Fietsvakantiewinkel-Nijmegen

Karakteristieke Zuiderzeesteden zoals Volendam, Enkhuizen, Workum, Hindeloopen, Blokzijl, Kampen en Harderwijk liggen op de route. Natuurliefhebbers kunnen genieten van Waterland, de Gaasterlandse bossen, de Weerribben, en de heide van de Veluwe. Rustige weggetjes, dijkjes en fietspaden leiden u door groene bossen en uitgestrekte polders naar oude vissers- en handelsstadjes die op de oever van het IJsselmeer liggen. In deze dorpjes is het heerlijk bijkomen op een terrasje aan het water. Gezelligheid, cultuur en water kleuren deze Tour d’IJsselmeer.

Routekaart

Missing media-item.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Programma van-dag-tot-dag

Dag 01 Fietsdag Purmerend - Enkhuizen/Medemblik (ca. 55-75 km)
De eerste dag is gelijk een mooie fietsdag. Vanuit Purmerend fietst u naar de Zuiderzeedijk bij Monnickendam. In de verte de vuurtoren van Marken. U kunt kiezen voor een bezoek aan Marken en dan met de boot over naar Volendam. Dan verder langs historische steden.

Missing media-item.
 
Dag 02 Enkhuizen/Medemblik - Makkum (ca. 58 - 79 km)
Vandaag van Noord Holland naar Friesland via de Afsluitdijk. Het eerste stuk fietst u door de Wieringemeerpolder. De vissersplaats Den Oever op het voormalige eiland Wieringen is dan vervolgens de springplank voor de 35 km lange Afsluitdijk. In Friesland fietst u dan van Kornwerderzand naar het fraaie Makkum.

Missing media-item.
 
Dag 03 Makkum - Rijs/Lemmer (ca. 45 - 60 km)
Drie van de elf Friese steden liggen aan de Zuiderzeeroute. Workum is daarvan de grootste, Hindeloopen de één na kleinste en Stavoren de oudste. Een prachtige rit over de dijk brengt u naar het klif bij Oudemirdum, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over het IJsselmeer.

Missing media-item.

Dag 04 Rijs/Lemmer - Blokzijl/Giethoorn (ca. 50-65 km)
Na de weidsheid van het water, fietsen we vandaag de prachtige natuurgebied de Lindevallei en het Nationaal Park de Weerribben binnen. Langs het buurtschap Nederland met z'n 26 inwoners, fietst u naar de versterking bij de sluis, oftewel Blokzijl.

Missing media-item.
 
Dag 05 Blokzijl/Giethoorn - Harderwijk (ca. 75 km)
Vandaag fietst u terug door de rietlanden van de Wieden naar de Zuiderzeeroute. Langs Vollenhove en de vroegere doorvoerhaven van turf, Zwartesluis fietst u naar Genemuiden en het Kampereiland. Fraai zijn de Hanzesteden Kampen en Elburg. Langs het Veluwemeer fietst u naar Harderwijk.

Missing media-item.
 
Dag 06 Harderwijk - Muiderberg/Naarden (ca. 55-60 km)
Langs het water fietst u zuidwaarts en komt langs twee voormalige stoomgemalen. Bunschoten en Spakenburg zijn bekend om hun traditionele kleding en orthodoxe geloof. Mooi is de museumhaven, waar veel visserboten te zien zijn. Tussen Huizen en vestingstadje Naarden raakt het Gooi het Eemmeer.

Missing media-item.
 
Dag 07 Muiderberg/Naarden - Purmerend (ca. 50 km)
Op deze laatste dag fietst u via Muiden met het beroemde Muiderslot richting Amsterdam. Via de Schellingwouderbrug fietst u door prachtige dorpjes als Durgerdam, Ransdorp en Holysloot. Bij Monnickendam slaat u weer af naar Purmerend.

Missing media-item.

Accommodaties

Missing media-item.Purmerend 
Middenin het waterrijke Noord-Hollandse landschap ligt Hampshire Golfhotel - Waterland Purmerend. Dit moderne, fraai vormgegeven 4-sterrenhotel beschikt over een 45-holes golfbaan met mooie water- en bospartijen. Deze unieke mix is hierdoor een uitstekende (rustgevende) plek voor uw hotelovernachting. Het authentieke Holland vindt u terug in de Zaanse Schans. Dit maakt het hotel een uniek startpunt voor dagtochten, fietsroutes en gezellige uitstapjes. Het hotel is zowel per auto als openbaar vervoer uitstekend bereikbaar.

Missing media-item.Medemblik 
Driesterren Hotel Medemblik, sinds vele jaren een familiebedrijf, is een comfortabel en sfeervol hotel waar traditionele gastvrijheid in een historische omgeving op moderne wijze gestalte krijgt. Gelegen in het hart van Medemblik, direct grenzend aan de havens, rijst in harmonieuze combinatie met de monumentale omgeving aan de Oosterhaven een hotelcomplex op.

Missing media-item.Makkum
Hotel “de Waag” is gevestigd in een karakteristiek pand in de kern van het dorp Makkum. De nieuwe kamers zijn geheel gerenoveerd en voorzien van draadloos internet, flatscreen tv en geheel nieuw sanitair. Het waaggebouw, uit de zeventiende eeuw, is een pronkstuk in de dorpskern. Wat ooit begon als een boerendorp op een terp, ontwikkelde zich dankzij de strategische ligging al snel tot een havenplaats met vissers en scheepswerven.

Missing media-item.Lemmer
Hotel ‘it Heechhus’ is gevestigd in Lemmer. Lemmer is door haar ligging aan het IJsselmeer en de Groote Brekken een watersportdorp bij uitstek, maar ook de fietsers kunnen er uitstekend terecht. Het hotel is uit het voorjaar van 2006 gerealiseerd in een oud pand uit 1937. Het hotel is rustig gelegen aan het rand van het centrum. Uw eigen, of gehuurde fietsen kunnen veilig worden gestald.

Missing media-item.Giethoorn
Hotel De Harmonie**** is gelegen langs de dorpsgracht in het toeristisch ongerepte Giethoorn-Noord. Alle kamers zijn rustig gelegen, beschikken over alle moderne comfort en hebben uitzicht over het water en het natuurgebied 'De Wieden'. Op alle hotelkamers kan een extra bed worden bij geplaatst. Alle kamers zijn ruim en modern ingericht en van alle comfort voorzien.

Missing media-item.Harderwijk
Aan het eind van de boulevard, op één van de mooiste plekjes van Harderwijk ligt vlak aan het water het vriendelijke familiehotel Monopole. Het hotel is al ruim twintig jaar in handen van de familie Posthumus en kent daardoor een zeer persoonlijke en warme benadering. Hotel Monopole biedt u uitstekende faciliteiten voor een heerlijke ontspannende vakantie op de Veluwe. De binnenstad van Harderwijk ligt op nog geen 5 minuten lopen van het hotel. Harderwijk kent veel leuke en gezellige koffieadresjes en restaurantjes.

Missing media-item.Muiderberg
Hotel het rechthuis is een sfeervol monumentale pand. In 2010 gerestaureerd en zeker de moeite waard om te genieten van een heerlijk verblijf. Het Rechthuis beschikt over 11 comfortabele en complete hotelkamers, waaronder een familiekamer en een bruidssuite.
Elke kamer is stijlvol ingericht en beschikt over alle comfort. Vanuit de kamers aan de voorzijde kijkt u uit over de prachtige Brink van Muiderberg. De kamers aan de achterzijde kijken uit op het Kocherbos of op onze fraai aangelegde tuin.

Vertrek- en prijsinformatie

Reisdata  
01 april 2011 - 31 oktober 2011    
    
Prijzen
€445 p.p.
op basis van eigen vervoer en eigen fiets     
    
toeslag 1-persoonskamer: €190
toeslag halfpension: €170
toeslag huurfiets: €70
toeslag huurfiets e-bike: €110

Praktische info
Niveau: 1
Aantal sterren: ***/****
Parkeren: Voldoende gratis parkeer plekken
Afstand Utrecht startplaats Purmerend: 60 km
Trein: CS Purmerend
Verzorging: Logies/ontbijt, halfpension optioneel
Verhuur E-bike: Mogelijk     
    
Bijzonderheden  
Indien u gebruik maakt van de elektrische huurfiets is het verplicht een (fiets)verzekering af te sluiten van € 1,40 per dag per fiets excl. poliskosten van eenmalig  €5
optioneel extra nacht Purmerend (2-persoonskamer):   
extra nacht logies/ontbijt €43
extra nacht halfpension €73

Inbegrepen

 • Overnachtingen op tweepersoonskamer 
 • Ontbijt
 • Toeristisch informatiepakket   
 • Nederlandstalige routebeschrijving     
 • Kaartmateriaal     
 • Bagagevervoer    
 • Boek Zuiderzeefietsroute   

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis     
 • Lunch   
 • Diner (optioneel)   
 • Fietshuur   
 • Verzekeringen    
 • Toeristenbelasting per persoon per dag  ca.  €1 - € 2
  indien alleenreizend: toeslag bagagevervoer per rit per persoon €15

Deze fietsreis boeken?

Bel 0900 244 62 44 (€0,10 pm) bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur, mail naar info@metplusopreis.nl of reserveer direct online!

Deze fietsvakantie wordt uitgevoerd door Fietsrelax - een produkt van de Fietsvakantiewinkel-Nijmegen

Bekijk ook al onze andere fietsreizen op www.plusonline.nl/fietsreizen

Auteur 
 • Redactie